$left
$middle

Keywan Karimi 2021-2022

Svartvit bild av Keywan Karimi

Den iranska filmaren Keywan Karimi är Malmö stads senaste fristadskonstnär. Keywan Karimis filmkarriär utforskar en rad kritiska och politiska frågor som plågar hans hemland och region. Just nu arbetar han med en ny dokumentärfilm och fotoarkivprojekt.

Keywan Karimi är Malmö stads första fristadsstipendiat inom området film. Karimis filmkarriär utforskar en rad kritiska och politiska frågor som plågar hemlandet Iran och regionen där omkring. Hans kortfilmer, som Broken Border (2012) och The Adventures of a Married Couple (2013), har tilldelats priser i många internationella filmfestivaler.

Karimi greps och hölls isolerad i december 2013 efter att hans dokumentär Writing on the City (2015), som fokuserade på graffitin på Teherans murar från den islamiska revolutionen 1979 till omvalet av Mohamoud Ahmadinejad 2009, släpptes. I oktober 2015 dömdes han till sex års fängelse och 223 piskrapp för att ha "kränkt islamisk helighet och propaganda mot systemet". 2016, några veckor innan fängelsestraffet verkställdes, släpptes DRUM, Karimis första långfilm. DRUM hade premiär på den 73:e filmfestivalen i Venedig under kritikerveckan.

Karimi arbetar för närvarande med sin andra långfilm med titeln ’Do you know anything about Omid?' som har valts ut för La Fabrique Cinema vid filmfestivalen i Cannes 2020 och CINEMART-programmet vid filmfestivalen i Rotterdam 2021. Den här filmen är från ett originalmanus skrivet av Karimi själv, hans första steg mot manusskrivande.

Under Karimis tvååriga vistelse i Malmö stad planerar han att fortsätta arbeta med sitt hantverk och med en ny dokumentärfilm och fotoarkivprojekt som just nu befinner sig på forskningsstadiet. Ett projekt som föranleddes av en upptäckt i Paris, där han hittade en låda full av foto-negativ tagna mellan 1920-1940 i Frankrike, Italien och Tyskland. Eftersom fotografens identitet fortfarande är okänd har Karimi kallat detta projekt för ”Frånvaro av en fotograf”.

sv