$left
$middle

Mukhtar Wafayee 2019-2020

Foto av Mukhtar Wafayee som sitter vid ett bord och samtalar.

Mukhtar Wafayee, Malmö stads fristadsgäst 2019–2020. Foto: Jon Willén.

Den afghanske journalisten och poeten Mukhtar Wafayee är Malmö stads sjätte stipendiat i fristadsgäst. Efter ständiga hot och trakasserier direkt kopplade till hans grävande journalistik tvingades Wafayee lämna sitt hemland under 2018.

Om Mukhtar Wafayee

Mukhtar Wafayee är en prisbelönt grävande journalist, författare och poet. Som journalist har hans fokus legat på säkerhet, samhällsfrågor och politik.

Mukhtar Wafayees liv

Mukhtar Wafayee har arbetat för en lång rad mediabolag, bland annat som nyhetschef på nyhetsbyrån Howayda News Agency, grävande reporter och politisk kommentator för Daily Open Society, grävande reporter för 8AM Daily och nyhetsankare på Mehr TV.

Wayfee har vunnit ett flertal priser och utmärkelser, däribland organisationen Nai:s pris Bravest Journalist Of The Year efter en publik omröstning 2014 och han tilldelades Journalist Of The Year Award av The Afghan Journalist Centre 2017.

Wafayee har också skrivit reportageboken Dar-e Gaze Bastan (2015). En historisk berättelse om Sholgara, ett distrikt i Afganska Balkh-provinsen. Han är även poet, och har publicerats i samlingsutgåvan Oand-e Parsi efter att ha bidragit med sina alster i den återkommande Qand-e Parsi festivalen, arrangerad av Afghan Litteature House.

Mukhtar Wafayees och Nilofar Langar

Mukhtar kom till Malmö tillsammans med sin fru, Nilofar Langar, som föddes 1995 i Afganska Mazarsharif. Även hon är journalist och poet. Langar är examinerad i persiska och i litteratur vid The University of Balkh och har undervisat i persisk litteratur vid både privata och statliga universitet.

Precis som hennes make har hon arbetat som journalist för flera nyhetsbolag i Afghanistan. Under 2016 jobbade hon reporter på Tolo News och har också utnämnts som talesperson för det afganska departementet för urban utveckling och bostäder. Bland meriterna finns även en diktsamling utgiven ut av Pen Afghanistan.

Kontakta oss

Jude Chukwuma Dibia

Titel:
Projektledare
sv