$left
$middle

Yasmine El Baramawy 2020-2022

Porträttfoto av Yasemine El Baramawy framför studioutrustning.

Yasemine El Baramawy, Malmö stads fristadsgäst 2020–2022. Foto: Linda Björk.

Musikern och kvinnorättskämpen Yasmine El Baramawy var med under massövergreppen mot kvinnor vid protesterna i Egypten 2012, och efter att hon öppet berättat om vad hon varit med om påverkades hennes liv brutalt.

Om Yasmine El Baramawy

Yasmine El Baramawy är en egyptisk musikkompositör, Oud-instrumentalist, ljuddesigner, politisk aktivist och kvinnorättskämpe. Hennes liv i Egypten där förtyck är vardag har varit svårt och en ständig kamp för rätten att verka.

Yasmines liv

Ännu svårare blev det när hon valde att gå ut och berätta om sina upplevelser från massövergreppen mot kvinnor under protesterna 2012. De smärtfulla upplevelserna skildras bland annat i dokumentären A heart that never dies.

Yasmines oudspelande

Några av El Baramawys framgångar kommer från att hon har utvecklat ett helt eget sound kring oudspelandet, bland annat genom att modifiera instrumentet och med elektroniska experiment.

Hon har tagit oud, som är ett av världens äldsta instrument, in i samtiden genom en mix av orientaliskt, rock och klassisk musik. Under fristadsåren planerar hon att fortsätta utveckla sin musik som hon inte hade möjlighet till i Egypten.

Yasmines tid som fristadsgäst i Malmö

I Malmö ska Yasmine avsluta sitt andra album, arbeta och bygga upp sin karriär, och utbilda mig akademiskt inom musik.

"Man påverkas enormt av att leva med att faror lurar runt varje hörn. Det har ätit upp all min energi och jag har utvecklat ångest. Så de här två åren är en chans för mig att starta om, att få rehabilitera mig själv musikaliskt och själsligt", säger Yasmine.

Kontakta oss

Jude Chukwuma Dibia

Titel:
Projektledare
sv