Hitta inne på Rosengårdsbiblioteket
Här berättar vi om de olika avdelningarna, rummen och funktionerna på Rosengårdsbiblioteket och var du kan hitta dem.
Rosengårdsbiblioteket har tre våningar. Det finns trappa och hiss upp till våning 2 och våning 3. Våning 1 och våning 3 har tillgänglighetsanpassade toaletter. På våning 2 finns det skötbord och familjetoalett. Det finns ledstråk i golven.
Våning 1
Våning 1 är bibliotekets avdelning för vuxna och unga från 16 år och uppåt. Här finns alla medier för vuxna: facklitteratur, skönlitteratur, ljudböcker, filmer och tv-spel med mera. Här hittar du också böcker för vuxna på Malmös många språk och böcker för dig som lär dig svenska.
Nedan ser du vilka rum och funktioner som finns på våning 1. Du kan även följa med Mats på en filmad guidad visning.
Allrum
I allrummet erbjuder biblioteket ofta olika aktiviteter, till exempel sagostunder, språkcaféer och författarbesök. Rummet är utrustat med projektor, skärm och hörselslinga. När det inte är någon aktivitet i rummet, är det öppet för alla vuxna. Här finns det flera sittplatser. Du kan äta medhavd mat här.
Datorplatser
Som medlem på biblioteket kan du logga in på de publika datorerna med ditt bibliotekskortnummer/personnummer och fyrsiffriga pinkod. Datorerna på våning 1 är endast för vuxna. På datorerna kan du söka information på internet, använda olika program som Word och Excel, samt skanna och skriva ut dokument. Det finns två skrivare på våning 1. Datorerna på denna våning är utrustade med skanner.
Grupprum Apelgården och Grupprum Herrgården
Biblioteket har två bokningsbara grupprum, Apelgården och Herrgården, för studier och möten. Dessa är bokningsbara för 2–4 personer från 16 år och uppåt. Det går också bra att ensam boka ett grupprum för digitala möten.
Rummen kan bokas i max två timmar. Du kan boka ett grupprum via mejl eller telefon.
Infopunkt
På våning 1 finns en infopunkt. Här kan du ställa frågor till personalen, till exempel om du letar efter en särskild bok eller behöver hjälp vid datorerna.
Infovägg
Det finns en informationsvägg i biblioteket. Här hittar du information om våra arrangemang. Infoväggen finns precis vid ingången till biblioteket.
Låna och lämna
När du vill låna böcker och andra medier, kan du göra det i bibliotekets utlåningsmaskiner. Det finns en utlåningsmaskin på våning 1 vid entrén och en på våning 2, vid barnavdelningen.
När du vill lämna böcker och andra medier, kan du göra det i vår återlämningsmaskin som finns till vänster om receptionen på våning 1.
Reception
I receptionen kan du få hjälp med att skapa bibliotekskort, köpa och ladda på ditt kopieringskort, fråga om reservationer med mera.
Reservationshylla
Om du har beställt böcker och andra medier från andra bibliotek, så hamnar de på bibliotekets reservationshylla. Reservationshyllan hittar du i närheten av receptionen.
Spelrum
I spelrummet kan du spela schack och andra sällskapsspel tillsammans med andra. Platsen är tillgänglig för alla besökare – såväl barn och unga som vuxna. Spelrummet finns längst in på våningen.

Spelrum är fr alla åldrar och avsett för spel av olika slag
Tyst rum
I det tysta rummet kan du läsa och studera i lugn och ro, här ska det vara helt tyst. Rummet är inte bokningsbart utan delas med andra besökare. Det finns flera sittplatser i rummet.
Våning 2
Våning 2 är bibliotekets avdelning för barn och unga 0–16 år. Barn- och ungdomsavdelningen är uppdelad i olika sektioner: småbarn, barn, mellan och ung.
Här finns alla medier för barn och unga. Det finns datorer för barn och unga, studieplatser för grund- och gymnasieelever samt sköna sittplatser. På stora delar av våning 2 är det skofritt.
Nedan ser du vilka rum och funktioner som finns på våning 2. Du kan även följa med Anette i en filmad visning av våning 2.
Barnvagnsparkering
Här parkerar du din barnvagn medan du besöker våning 2. Tänk på att inte förvara värdesaker i barnvagnen. Om du vill låsa din barnvagn, kan du låna ett lås hos personalen i infopunkten på våning 2.
Datorplatser
Som medlem på biblioteket kan du logga in på de publika datorerna med ditt bibliotekskortnummer/personnummer och fyrsiffriga pinkod. Datorerna på våning 2 är endast för barn och unga. På datorerna kan du söka information på internet, använda olika program som Word och Excel, samt spela spel och titta på YouTube.

På våning 2 finns datorplatser som bara är för barn och unga.
Fikaplats
Vid fikaplatsen på våning 2 kan barn och familjer äta medhavd mat. Det finns en mikro här för uppvärmning av barnmat.
Infopunkt
På våning 2 finns en infopunkt. Här kan du ställa frågor till personalen, till exempel om du letar efter en särskild bok eller behöver hjälp vid datorerna.

På våning 2 finns en infopunkt där du kan ställa frågor och få hjälp.
Lugnt rum
På våning 2 finns det ett lugnt rum. Rummet är till för föräldrar som behöver gå undan med sina barn en stund för att få lugn och ro. Säg till personalen om du och ditt barn behöver bli insläppta.
Låna och lämna
När du vill låna böcker och andra medier, kan du göra det i bibliotekets utlåningsmaskiner. Det finns en utlåningsmaskin på våning 2, vid barnavdelningen, och en på våning 1 vid entrén.
När du vill lämna böcker och andra medier, kan du göra det i vår återlämningsmaskin som finns till vänster om receptionen på våning 1.
Låsbara skåp
Vill du låsa in ytterkläder, skor, väskor och värdesaker, finns det låsbara skåp på våning 2. Du låser skåpet med ditt bibliotekskort. Be personalen om hjälp vid behov.
Våning 3
Våning 3 är bibliotekets minsta våning. Här finns det flera studieplatser. Nedan ser du vilka rum och funktioner som finns på våning 3.
Mötesrum Törnrosen
Biblioteket har ett bokningsbart mötesrum, Törnrosen, för 4–12 personer. Det kan bokas i max fyra timmar. I rummet finns bord, stolar och whiteboard. Du behöver fylla i ett kontrakt för att kunna boka rummet. När rummet inte är bokat är det öppet för studerande.

På tredje våning finns rummet Törnrosen som går att boka.
Programrum Örtagården
På våning 3 finns ett rum, Örtagården, där bibliotekets personal och samarbetspartners till biblioteket anordnar olika program och aktiviteter, till exempel läxhjälp, bokprat och pyssel. Rummet är stängt när det inte är program eller aktivitet där.

Örtagården är bara öppet för olika program och aktiviteter.
Terrass
Biblioteket har en takterrass. Den är stängd för det mesta, men ibland anordnar bibliotekets personal olika aktiviteter där. Håll utkik!
Kontaktinformation
Rosengårdsbiblioteket
- E-post:
- rosengards.bibliotek@malmo.se
- Telefon:
- 040-660 85 48
- Postadress:
- Malmö stad Rosengårdsbiblioteket 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Rosengårds centrum, Dicksons väg 12
- Besökstider:
- Mån 10.00 – 19.00, tis 10.00 – 16.00, ons 10.00 – 18.00, tor – fre 10.00 – 16.00 (1 juni – 31 augusti)
Sidan senast uppdaterad: