Malmö stad uppmärksammar Förintelsens minnesdag med föredrag, samtal och musik.
Kl. 13.30: Dörrarna till Röda rummet öppnar.
Kl. 13.45–14.00: Musik i Malmö stadsbiblioteks entré med Tobias Allvin.
Tobias Allvin från klezmerbandet Tummel bjuder på en blandning av låtar med den östeuropeiska jiddischkulturen som gemensam nämnare.
Kl. 14.00–14.15: Inledning med moderator Sara Glaser, skådespelare och statsvetare. Invigningstal av Janne Grönholm (MP), kulturnämndens ordförande samt kommunalråd för Kultur och fritid och Amani Loubani (S), kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter
Kl. 14.15–15.00: Föredrag med Kenneth Hermele.
Kenneth Hermele berättar om judiskt motstånd under Förintelsen. Tvärtemot vad många tror gjorde judar mer motstånd än någon annan förtryckt grupp under andra världskriget: våldsamt och stillsamt, öppet och dolt, ihärdigt och utsiktslöst.
Kenneth Hermele är författare och skriver om judisk erfarenhet, från den självbiografiska "En shtetl i Stockholm" till böcker om Hannah Arendt och Golda Meir, och vidare till det judiska motståndet under Förintelsen, "Inte som lamm till slakt".
Kl. 15.00–15.15: Musik med Tobias Allvin och sång av Suzanna Santrac.
Suzanna Santrac är skådespelerska och sångerska, som i sitt arbete rört sig såväl i de judiska och romska musiklandskapen som i sångtraditionerna från Västra Balkan.
Kl. 15.15–15.30: Minnesord om Salomon Schulman.
Kl. 15.30–15.45: paus
15.45–16.30: Föredrag och samtal med Julie Lindahl.
Julie Lindahl är författare och demokratiaktivist med en multikulturell bakgrund, bosatt i Sverige sedan 28 år. 2019 översattes och publicerades hennes memoarer ”Pendeln”, om hennes sex år långa process för att upptäcka sina morföräldrars roll i Tredje Riket och Hitlers SS i det ockuperade Polen, som var skälet till deras flykt till Brasilien, Lindahls födelseland.
I hennes inslag kommer Julie Lindahl att diskutera resan, vad den betydde för henne, och hur man försonas med sanningen och en familj som aktivt försökte dölja den.
16.30–16.50: Malmö Stadsteater: Ögonvittnen – Leas berättelse
Skådespelaren Malin Karlsson från Malmö Stadsteater läser utdrag ur föreställningen ”Ögonvittnen - Leas berättelse”. En gripande berättelse om förintelseöverlevande Lea Gleitman.
Föreställningen Ögonvittnen har spelats för skolor och allmänhet flertalet gånger på Malmö Stadsteater sedan 2020, och baseras på Malmöbon Lea Gleitmans gripande berättelse om hur hon förlorade nästan hela sin familj i Förintelsen, men också hur hon överlevde själv. När föreställningen spelades hade alla i publiken hörlurar, och föreställningen arbetade mycket med ljudeffekter och röst för att publiken skulle komma väldigt nära berättelsen.
Kl. 16.50–17.00: Avslutande ord med Mira Kelber och Sara Glaser.
Mira Kelber, ordförande i Judisk ungdom Malmö, som varit mycket aktiv i Berättargruppen Förintelsens efterlevande vid Judiska församlingen i Malmö, talar om att föra berättelsen vidare. Sara Glaser avslutar.
Minnesdagen arrangeras av Malmö stad i samarbete med Berättargruppen Förintelsens efterlevande vid Judiska Församlingen Malmö, ABF Malmö, Antirasistiska Filmdagar i Malmö, Malmö mot Diskriminering, Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö samt Röda Korset Malmökretsen.
Malmö stadsbibliotek öppnades 1905, till en början i regi av "Malmö biblioteks- och föreläsningsförening". 1927 övertog Malmö stad ansvaret för biblioteket, som hade sina lokaler i Hotell Tunneln.
Plats Kung Oscars väg 11