Malmö stad
$left
$middle

Romska berättelser från Förintelsen

Föredrag och panelsamtal på Malmö museum om sinti och romer under Förintelsen, arrangerat ihop med Sveriges museum om Förintelsen (SMF) och Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC).

Under andra världskriget utsatte nazisterna romer och sinter för systematisk förföljelse och massmord på rasmässiga grunder. När kriget tog slut blev överlevande från dessa grupper utsatta för fortsatt diskriminering runt om i Europa. Först 2015 antog Europaparlamentet en resolution om erkännandet gällande Förintelsen av romer. Man inrättade även en minnesdag den 2 augusti – ett viktigt erkännande för den romska minoriteten. Vittnesmål om nazisternas brott mot romer finns bevarade för att modiga människor har berättat. Genom dessa framträder vidden av nazisternas brott, berättelsen om de få som överlevde och den långa vägen för ett erkännande.

Välkommen till ett program på Malmö museum som arrangeras ihop med Sveriges museum om Förintelsen (SMF) och Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC). Under programmet belyser vi denna del av historien, vilket är viktigt för det fortsatta arbetet med att bekämpa antiziganism.  

Program

Från 13.00 Mingla med samlingarna

Välkommen att träffa Elin Thomasson, intendent med ansvar för museisamlingen vid Sveriges museum om Förintelsen. Hennes uppdrag är att samla och dokumentera berättelser, dokument och föremål som skildrar Förintelsen. Har du en egen familjeberättelse eller ett föremål från Förintelsen som du vill dela med dig av? Är du intresserad av att veta mer om vad som finns i samlingen, och hur man tar del av den? Vill du ha hjälp med efterforskningar om Förintelsen? Vi svarar på alla dina frågor!

Du kan ta del av samlingen här: www.samlingar.shm.se

14.00 Föredrag: Sinti och romers historia under Förintelsen – Dan Hultqvist

Programmet inleds med att Dan Hultqvist, pedagog på SMF, berättar vad sinti och romer utsattes för under Förintelsen.

14.20-14.30 Bensträckare.

14.30 Panelsamtal – Bristen på erkännande

Därefter sätter vi oss ner i ett panelsamtal för att diskutera bristen på erkännande. Vad hände efter kriget? Varför dröjde det så länge innan omvärlden ens erkände sinti och romers historia? Vad kan vi göra för att öka kunskapen idag? Vad är skillnaden mellan begreppen ”folkmordet på sinti och romer” och ”Förintelsen av sinti och romer”? Hur är det att vara rom och efterlevande till överlevande av Förintelsen idag? Vi får även tillfälle att svara på en del av era frågor.

Panelen består av:

  • Alma Dzafic Ferhatovic, planeringssekreterare RIKC
  • Agnes Lakatos, reporter på Sveriges radio, Radio Romano
  • Niclas Järvklo, biträdande museichef SMF

Moderator är Lawen Mothadi, författare och projektledare på Statens historiska museer.

15.15 Avslutningstal: Vem tittar Settela på? – Mujo Halilovic

Programmet avrundas med att Mujo Halilovic, enhetschef på RIKC, håller ett avslutande tal om Förintelsen av romer – hur minnet och erkännandet spelar en avgörande roll för allas lika värde. 

Att minnas brotten mot mänskligheten, sorg och lidanden är en fråga som rör likvärdighet och anständighet, utbildning och bildning, solidaritet och ansvar. Att minnas är relaterat till såväl dåtid som nutid och framtid. Det som vi minns, det som vi inte minns, det som vi väljer att minnas och det som vi väljer att inte minnas, formar både vår nutid och vår framtid.

Läs mer om RIKC här: https://malmo.se/Romskt-informations--och-kunskapscenter-RIKC.html

Evenemangsbild: Minnesmöte i Dachau 1980. Foto: Zentralrat Deutscher Sinti und Roma CC BY-NC-ND 4.0.

Mer information om Malmö museum

  • Plats Malmöhusvägen 6

sv