$left
$middle

Känn staden

Utställningen har stängt och går ej längre at besöka på Malmö museum.

Vi upplever arkitektur på olika sätt – en viss byggnadsstil känns bekant och inbjudande, medan andra stilar upplevs som främmande och utmanande. Byggnader förändrar status över tid, vissa blir ikoniska för sin stad, medan andra blir anonyma.

  • 24 februari-5 november 2023
  • Slottet

Malmö Amnesi

Hur väl känner vi vår stad och dess byggnader? Arkitekten och formgivaren David Selander har använt AI-teknik för att ta fram bilder som testar minnet. I bildserien Malmö amnesi har AI-tekniken medvetet använts för att gäcka vårt seende och presentera bilder av kända byggnader i en ny skepnad. Ser posthuset och kallbadhuset verkligen ut så?

Jag vaknade upp i morse i amnesi och skapade dessa AI-kollage av Malmö.Men något säger mig att de inte stämmer riktigt överens med verkligheten.Kan du hjälpa mig minnas dem?

David Selander

Foto/illustration: David Selander

Georg Oddner: "Ful arkitektur"

I en serie fotografier möter den välkända fotografen Georg Oddner (1927-2007) sin hemstad. 1963 fick han ett uppdrag från Expressen att fotografera nybyggen i Malmö. Han kallade sitt uppdrag “Ful arkitektur” och fångade de tidstypiska bostadskomplexen i miljonprogrammen på sitt eget särpräglade sätt med att alltid sätta människan i fokus.

Foto: Georg Oddner

Taktila modeller av kända Malmöbyggnader

I utställningen visas också taktila modeller av Malmös mest kända byggnader. Dessa modeller är till för att utforskas med händerna och visar hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla. Upplev Stadsbiblioteket, Malmö Live, Turning Torso och andra Malmöbyggnader med fingertopparna!

Taktila modeller av kända Malmöbyggnader. Foto: Andreas Nilsson / Malmö Museum.

Fotoarkiv över ett föränderligt stadslandskap

Projektet Levande bottenvåning av CSAM (Centrum för studier av markanvändning) visar ett 80-tal fotografier av husfasader där öppningar har försvunnit, dörrar stängts igen och butiker har blivit privata bostäder. De synliga förändringarna berättar en historia om livet i staden innan vi kom hit.

Malmö in the making

Under 2023 är Malmö stad officiell samarbetspartner till Köpenhamn när de firar UNESCO-titeln World Capital of Architecture. Malmö in the making är en del av Köpenhamns program och Malmös satsning under året för att utforska vad stadens rum, arkitektur och kultur betyder för Malmöborna och hur vi tillsammans kan forma stadens utveckling.

Utställningen Känn staden är en av Malmös satsningar under Malmö in the making.

Mer om Malmö in the making

Utställningen kommer att visas på Slottet, en trappa upp till höger.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö museum 205 80 Malmö
sv