$left
$middle

Foto: Apelöga

Nytt bolag ska bidra till att säkra Malmös energiförsörjning

Malmö stad skapar ett nytt energibolag som ska ge ett växande Malmö mer kraft att nå en hållbar energiförsörjning.

En hållbar energiförsörjning

Energiförsörjningen är en avgörande faktor för möjligheterna att bygga bostäder, utveckla industrin och uppfylla stadens ambitiösa mål att nå 100 procent återvunnen och förnybar energi till 2030.

Samtidigt har Malmö och hela södra Sverige ett stort behov av överföring av el från andra delar av Sverige eftersom den lokala elproduktionen täcker en mycket liten del av elbehovet.

- Malmö stad behöver en plattform genom ett bolag, som har uppdraget att vara en aktör på energimarknaden. Bolaget ska både genom egen verksamhet och via samarbeten med andra aktörer kunna bidra till framtidens energiförsörjning och de klimatmål staden har, säger Henrik Loveby, chef för avdelningen för bolag och kommunalförbund på stadskontoret.

- Varje affärsområde bolaget kommer att utveckla får utredas och därefter genomföras efterhand mot bakgrund av hur energimarknaden och dess utvecklingsmöjligheter ser ut i Malmö. Det viktiga nu är att starta arbetet och tydligt visa stadens intresse och ambitioner på området, säger Henrik Loveby

Så fungerar det idag

Malmö stad arbetar aktivt med en rad verktyg för att främja en mer hållbar energiförsörjning på lokal, regional, nationell och europeisk nivå, med tanke på att många beslut som påverkar energipolitiken fattas på dessa nivåer.

Kommunen gör också redan idag satsningar både för att skapa och spara energi. Några exempel är 34 000 kvadratmeter solceller som placeras på Malmö stads fastigheter runt om i staden, energi- och klimatrådgivning för Malmöbor och en effektivisering av elanvändning i Malmö stads organisation.

Analyser visar att det finns mer potential för kraftvärme, vind- och solkraft. Det finns också kännedom om åtgärder lokalt och regionalt, bland annat lämpliga områden för vindkraftsproduktion, som skulle kunna bidra till Malmös energiförsörjning.

Ny verksamhet för att skapa förändring

För att ytterligare stärka Malmös energiförsörjning har kommunstyrelsen beslutat föreslå kommunfullmäktige att inrätta ett nytt kommunalt bolag, preliminärt benämnt Malmö energi och hållbarhet AB. Även om detaljer kring verksamheten ännu inte har specificerats kan bolagsformen öka Malmö stads rådighet över energifrågan och möjliggöra samarbeten med andra energibolag, som inte är möjliga idag.

– Malmö behöver en tillförlitlig energiförsörjning med rimliga och förutsägbara energipriser och på det här sättet har vi ytterligare en möjlighet att stärka Malmö stads rådighet i frågan, fortsätter Henrik Loveby.

Verksamheten kommer att ha riktningen inställd på ett klimatneutralt Malmö och kommer till en början att ha fokus på solceller och vindenergi. Bolagets verksamhet föreslås även omfatta infrastruktur för elektronisk kommunikation. En trygg och robust bredbandsanslutning är en väsentlig del av samhällets utveckling utifrån flera viktiga perspektiv, som offentlig service, välfärdstjänster och säkra kommunikationer.

- Här ligger Malmö långt fram i utvecklingen men mycket kan utvecklas ytterligare för att möta framtidens krav på service och säkerhet, avslutar Henrik Loveby.

Alla nya verksamheter som ska tas in i bolaget kommer att föregås av en utredning och analys och beslut ska fattas av kommunfullmäktige i Malmö.

Beslut om bildande av bolaget ska tas av bolagsägaren, det vill säga Kommunfullmäktige. Ärendet finns på dagordning den 25 april.

Läs mer om Malmös miljö och klimatarbete

sv