$left
$middle

Allt fler turister väljer Malmö

Malmö växer starkast i antalet gästnätter av storstäderna. Mellan juni och augusti ökade antalet övernattningar i Malmö i snitt med 19 procent. De största bidragande faktorerna tros vara stadens attraktiva besöksevenemang, den ökande närsemestertrenden och ett förmånligt valutaläge.

 - Vi är såklart väldigt glada att se att Malmö växer både bland svenska och internationella besökare. Det är tydligt att stadens möten och evenemang lockar många till staden vilket i förlängningen gynnar hela besöksnäringen över lag. Sen ser vi att vårt läge och den aktuella valutakursen även är attraktivt för våra grannländer, säger Ann Nyström, destinationschef på Malmö turism.

Under sommaren har flera stora möten och attraktiva evenemang arrangerats i staden som lockat till sig både internationella och svenska besökare. SM-veckan, Malmöfestivalen, *IVC 2019 och The Conference är bara några exempel på möten och evenemang som drar en stor publik. Även SVTs program ”Sommarlov” drar många svenskar till staden och har slagit publikrekord två gånger under perioden. För de internationella gästerna lockar även det förmånliga valutaläget och närheten till staden vilket syns genom att grannländerna Danmark och Tyskland ökar mest.

Under sommarperioden 2019, mellan juni och augusti, gjordes totalt 782 188 övernattningar på hotell, vandrarhem och camping i Malmö. Detta är en betydande skillnad från samma period föregående år och en total genomsnittlig ökning med 19 procent. De internationella gästnätterna ökar mest med 20 procent, tätt följt av svenskarna på 18 procent. Även Göteborg och Stockholm visar positiv förändring av övernattningar med fyra procent.

* IVC står för International Vacuum Congress och erbjuder program och utställningar inom bland annat materialvetenskap, vakuumteknik och nanoteknologi.