$left
$middle

Malmös förskolebarn firar Barnkonventionen

Denna veckan fyller FNs Barnkonvention 30 år. Vid årsskiftet blir även konventionen lag i Sverige. Förskolebarnen i Malmö uppmärksammar detta med att på torsdagen tända ljus på två av stadens offentliga platser. Redan tidigare under dagen håller barnen vid förskolorna i Öster en manifestation vid Triangeln som bland annat innehåller en konstinstallation av barnens eget skapande.

I juni 2018 röstade en majoritet i riksdagen ja till regeringens förslag om att FN:s Barnkonvention ska bli lag. Konventionen har 30-årsjubileum 20 november, och det uppmärksammas med olika evenemang runt om i landet. I Malmö bland annat genom ljusmanifestationer på två platser: Stortorget och Triangeln.

Tidigare under dagen visar barn vid förskolorna på Öster upp sitt skapande i en konstinstallation vid Triangeln, ett inslag som har sina rötter flera år bakåt i tiden, och som har olika teman. Förra året var temat demokrati och barnen fick som led i förståelsen för vad demokrati innebär rösta på var i staden de skulle ställa ut sina verk.

Ljusmanifestationen är en nationell begivenhet som innebär att tusentals ljus kommer att tändas. Förra året var det över 30.000 lyktor som tändes runt om i landet. I Malmö har barnen själva skapat över tretusen ljuslyktor som kommer att tändas i kvällsmörkret klockan 18.

Du kan se ljusmanifestationerna torsdag 21 november klockan 18 vid Triangeln och på Stortorget.