$left
$middle

Martina ”Zmackis” Zandelin vinnare av det första Eleonorapriset

På internationella funktionshinderdagen den 3 december 2019 tog vloggaren Martina ”Zmackis” Zandelin emot det allra första Eleonorapriset! Funktionsstödsnämnden har inrättat priset, som varje år ska gå till en person, verksamhet eller organisation som gjort någonting bra för Malmöbor med funktionsnedsättning.

Pristagaren Zmackis använder sociala medier för att dela med sig av sin vardag och tankar om tillgänglighet. Till exempel visar hon hur det fungerar att köra rullstol i en snabbmatsrestaurangs drive through och när hon får ta med en egen ramp för att komma in i en tatueringsstudio.

– Att få det här priset har betytt så mycket och varit både en inspiration och bekräftelse på att det jag gör betyder någonting och gör skillnad. Jag blev så peppad av priset och tar till mig det med värme och tacksamhet, och jag kommer att fortsätta min kamp för allas lika värde, sa Martina ”Zmackis” Zandelin vid utdelningen.

Priset, som består av en gåva, ett diplom och 5 000 kronor, delades ut av funktionsstödsnämndens ordförande Roko Kursar.

Funktionsstödsnämndens motivering:

Martina ”Zmackis” Zandelin tilldelas Eleonorapriset 2019 för sitt engagemang i att sprida medvetenhet, bekämpa fördomar och visa hur ett liv med funktionsnedsättning kan se ut. Martina vloggar och visar i sociala medier sin vardag i Malmö för omvärlden. Hon främjar rätten till lika värde och livsmöjligheter för människor med funktionsnedsättning genom att generöst dela med sig av sina erfarenheter, och på ett inspirerande sätt sprider hon kunskap och tacklar fördomar. Martina är en inspiration för alla Malmöbor!

Eleonorapriset är uppkallat efter Eleonora Aldin, som föddes med en ovanlig sjukdom som ledde till flera funktionsnedsättningar. Eleonora dog när hon var tre och ett halvt år.

– Eleonoras liv blev alldeles för kort. Tomrummet efter Eleonora går aldrig att fylla men vi är oerhört stolta över att Malmö stad valt att uppkalla ett pris, som främjar frihet och rätten till alla människors lika värde, efter henne. Eleonoras namn och minne lever vidare, hon gjorde viktig skillnad under sitt korta liv och hon fortsätter att göra viktig skillnad efter sin död, säger Emma Aldin och Rickard Lundqvist, Eleonoras föräldrar, som också var med på invigningen.