$left
$middle

De lärde sig tala svenska på jobbet

De har varit med från starten – Hanadi Abo Jaep, restaurang Noras ansikte utåt, och Marcus Stevberg, mästerbagaren. Båda avslutar en två år lång extratjänst i Malmö stad och har ett nytt jobb som väntar runt hörnet.

Hanadis och Marcus berättelser börjar under brinnande krig i Syrien. I Damaskus respektive Aleppo. Två vanliga människor som levde helt vanliga liv. Hanadi var frisör, maken hade ett IT-företag. Äldste sonen skulle börja gymnasiet. Marcus jobbade på en sharwarma-restaurang. Sen kom kriget och förstörde allt. Vad gör du när du varken har jobb, hem eller skola kvar och varje dag är en fara för livet?

Flykten från Syrien var inget annat än kaos och katastrof. Marcus tog sig från Syrien och genom Europa mer eller mindre till fots och kom till Malmö 2015. Hanadi, man och tre barn lämnade Syrien tillsammans men familjen splittrades på vägen. Äldste sonen kom till Sverige, minste sonen, som bara var fem år, kom till Italien. Hanadi, man och dotter fastnade i Turkiet. Det tog tre år innan familjen kunde återförenas i Malmö 2016.

Livet börjar i Malmö

Hanadi och Marcus började på SFI som alla andra. De klarade nivå efter nivå men visste att det krävs mer för att prata svenska och få jobb. Via Malmö stads arbetsmarknadsavdelning och arbetsförmedlingen blev de erbjudna en extratjänst, en arbetsmarknadsanställning, i arbetslag Nora kök & restaurang.

– Jag var tveksam. Jag tänkte att jag måste lära mig språket först och kunna prata innan jag kan jobba. I början förstod jag ingenting. Jag stod i kassan och vågade inte säga något, kunde inte säga en hel mening. Arbetsledarna hjälpte mig jättemycket. Sen lossnade det. Efter sex månader kunde jag svara i telefon och ta beställningar. Nu känner jag alla, alla känner mig, berättar Hanadi och tillägger med ett stort leende

– Det sociala är jätteviktigt för mig. Alla ska veta att jag finns och märka när jag inte är här!

Marcus Stevberg bakar kakor

Marcus Stevberg bakar bara i jobbet. Hemma gäller hälsosam mat för hela familjen.

Drivkrafter och mål

Arbetsplatsen har blivit ett andra hem. Efter att ha provat olika arbetsuppgifter valde Hanadi att ta beställningar, sköta kassan och ha koll på rutinerna i serveringen. Hon har lärt upp många nya i arbetslaget. Marcus i sin tur satsade på att lära sig allt om att baka och göra tårtor.

– Jag hade aldrig bakat innan. Det första jag bakade var bullar. Dom blev stenhårda. Jag gjorde som det stod i receptet men det gick bara inte. Arbetsledaren visade mig och jag tittade på Youtube-filmer hemma. När jag lyckats med bullarna gick jag över till att baka småkakor, säger Marcus.

- Du förstår inte hur svårt det är. Smöret måste ha exakt rätt temperatur för att degen ska bli bra. Jag misslyckades om och om igen. Jag tänkte om jag misslyckas den här gången också kommer jag aldrig mer i hela mitt liv baka småkakor igen. Jag lyckades. Sen gick jag över till tårtor, fortsätter Marcus och visar bilder på sina bakverk. Jag får nya idéer hela tiden.

Både Hanadi och Marcus har stängt dörren till det förflutna. De orkar inte tänka på det som varit och har bara fokus på här och nu. Målet är kunna tala flytande svenska och de är mer än halvvägs. De hade gärna fortsatt sin anställning på restaurang Nora, men vet att deras extratjänst är tidsbegränsat. När de lämnar Nora har båda fått jobb – Hanadi på en lunchrestaurang och Marcus på ett bageri.

– Mitt liv är här i Sverige. Jag har fått börja om från noll, men jag ser det som att jag har fått en andra chans i livet. Jag är en vanlig människa som jobbar och kämpar för att mitt barn ska få det bra. Det är min drivkraft. Min dotter har redan ett mycket bättre liv än jag själv hade i Syrien, förklarar Marcus.

– Min yngste son är elva år nu och går i femman. Han växer upp med svenska språket, för honom är det första språket. Jag tänker inte så mycket på framtiden. Det viktigaste för mig är att familjen är tillsammans – jag, min man och våra tre barn – och att vi har det bra. Jag kommer fortsätta att lära mig nya saker och utvecklas. Fortsätta att utveckla svenskan, avrundar Hanadi.

Arbetslag Nora kök & restaurang är en arbetsmarknadsinsats och ett av arbetsmarknads- och socialförvaltningens interna arbetslag. Personalen i arbetslaget har en arbetsmarknadsanställning. En arbetsmarknadsanställning, till exempel en så kallad extratjänst, är en tidsbegränsad anställning. Målgruppen är Malmöbor, som av olika anledningar, står långt från den ordinarie arbetsmarknaden.

 

Arbetslag Nora kök & restaurang har plats för ca 20 deltagare fördelat på kök, bageri och servering. Förutom att driva restaurangen, som finns på Fänriksgatan 1, hanterar arbetslaget även fikabeställningar och catering. Det går mycket bra för verksamheten, så bra att efterfrågan överstiger tillgången. Under våren byggs köket ut för att klara fler beställningar. Det ger även en möjlighet att utöka arbetslaget med ytterligare sex personer.

 

Personalen stannar olika länge i arbetslaget. Sedan starten i december 2017 har 18 av 35 personer gått vidare till arbete i café och restaurangbranschen, men även till andra serviceinriktade jobb.