Information om allergener

Information om allergener vid försäljning av oförpackade livsmedel

Caféer, restauranger och andra serveringar ska kunna lämna information till sina gäster om vilka allergener maten innehåller. Det är viktigt att ni ger rätt information till era gäster för att personer som är allergiska eller intoleranta mot vissa ämnen inte ska bli sjuka.

Livsmedel som inte är färdigförpackade delas in i tre kategorier


Oförpackade livsmedel (exempelvis mat som serveras på en restaurang, café, pizzeria, gatukök eller godis för lösviktsförsäljning), livsmedel som förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran eller
mat och dryck som först är oförpackad, men som placeras i en förpackning på konsumentens begäran, till exempel försäljning över disk eller hämtmat där kunden ringer och beställer mat. Livsmedel som säljs via distans kan också gå in under denna kategori, till exempel leverans till kundens bostad.

Livsmedel färdigförpackade för direkt försäljning


Mat eller dryck som säljs på ett sätt där kunden har direkt personlig kontakt med personal som kan ge den obligatoriska livsmedelsinforma-tionen i en eller annan form.

Allergener som gästen/kunden alltid måste få information om

Alla som serverar oförpackade maträtter måste redovisa, eller kunna svara på om maten innehåller någon eller några av följande
allergener:

• Spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete (till exempel spelt och khorasan vete), råg,korn, havre eller hybridiserade sorter därav och produkter därav

• Kräftdjur och produkter därav

• Ägg och produkter därav

• Fisk och produkter därav

• Jordnötter och produkter framställda därav

• Sojabönor och produkter därav

• Mjölk och produkter därav (inklusive laktos/ mjölksocker)

• Nötter, det vill säga mandel (Amygdalus communis L.), hasselnöt (Corylus avellana), valnöt (Juglans regia), cashewnöt (Anacardium occidentale), pekannöt (Carya illinoi- nensis [Wangenh] Koch), paranöt (Berthol- letia excelsa), pistaschmandel (Pistacia vera), makadamianöt, Queenslandsnöt (Macada- miaternifolia) och produkter därav

• Selleri och produkter framställda därav

• Senap och produkter framställda därav

• Sesamfrö och produkter framställda därav

• Svaveldioxid (SO2) och sulfit i koncent-
rationer totalt överstigande 10 mg/kg eller 10 mg/liter uttryckt som SO2, vilket ska be- räknas för produkter som saluförs konsum- tionsfärdiga eller som rekonstituerats enligt tillverkarens anvisningar

• Lupin och produkter framställda därav

• Blötdjur och produkter framställda därav.