$left
$middle

Antropocen – en utställning om hur människan förändrar vår planet för alltid

Den 15 februari 2020 öppnar Malmö Museer dörrarna till den hyllade utställningen Antropocen. En utställning som dokumenterar hur mänsklighetetn förändrar planeten för alltid. Visas på Teknikens och Sjöfartens hus 15 februari-7 juni 2020.

Antropocen är namnet på den föreslagna nuvarande geologiska epoken, där människan är den främsta orsaken till permanent planetförändring. I utställningen har konstnärerna Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal och Nicholas de Pencier genom fotografi, film, augmented reality och vetenskaplig forskning skapat en utställning som dokumenterar hur mänskligheten förändrar planeten för alltid.

—Vi är så glada att vara först i Skandinavien med att visa denna viktiga och vackra utställning! säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö Museer.

Utställningen berättar om konsekvenserna av mänsklig påverkan på planetens naturliga processer och tar oss med till platser som, konstnären Baichwal beskriver det, ”vi är ansvariga för men som vi annars aldrig ser”. Från betongskyddsvallar som täcker 60% av Kinas kust, världens största grävskopor i ett tyskt dagbrott och kalciumkarbonatgruvor i Rysslands Uralberg, till skövling av kanadensisk urskog, ett italienskt marmorbrott och en av världens största soptippar i Dandora, Kenya.

—Vi har alltid tagit från naturen. Det är normalt, en del av det mänskliga tillståndet och faktiskt för alla livsformer. Det som är annorlunda idag är hastigheten och omfattningen, och att jorden aldrig har upplevt den här typen av kumulativ inverkan. Ibland verkar mina bilder kanske surrealistiska, men de visar vår utvinningsvärld som den faktiskt är, säger fotografen Edward Burtynsky.

Anthropocene-utställningen organiseras av Art Gallery of Ontario i Toronto och National Gallery of Canada i Ottawa i samarbete med Fondazione MAST, i Bologna.