$left
$middle

Malmös matresa - tio år med matpolicyn

Sedan 2010 har Malmö stad arbetat efter en ambitiös policy för att se till att all mat som serveras ska vara god, säker och av bra kvalitet. I slutet av året ska arbetet utvärderas, men redan nu kan vi ta del av några resultat genom en lekfull utställning I stadshusets foajé.

Efter politiskt beslut om att höja kvaliteten av maten, skapades en ambitiös policy för hållbar utveckling och mat i Malmö. Sedan 2010 ha staden arbetat aktivt för att minska växthusgaser relaterade till stadens matinköp samt öka andelen ekologiska inköp. Staden har bland annat minskat klimatpåverkan från matinköpen med 24% sedan mätningarna startade 2002.

- Genom att minska matsvinnet och introducera mer växtbaserade menyer har vi uppnått stora förändringar som är bra för både människan och planeten. Alla verksamheter kommer inte nå målen till 2020, men vi har kommit väldigt långt och kan vara stolta över stadens kockar, pedagoger och chefer som tagit matfrågan på största allvar, berättar Helen och Louise från miljöförvaltningen.

Hela 69% av maten som serveras idag ekologisk. År 2010 var siffran endast 29%. Det innebär att Malmö stad har störst andel ekologisk mat för lägst prislapp, bland landets kommuner.

Tallrikar med bild av några av stadens kockar. En del av utställningens "Wall of fame".

En förskola besökte utställningen tidigare i veckan för att lära sig mer om den klimatsmarta maten.

Utställning i stadshuset

På stadshuset finns just nu en utställning om Malmös matresa under dessa tio år med matpolicyn. Här kan du ta del av resultat, skörda en rödbeta, eller se vår Wall of fame med några av stadens kockar.

Utställningen är tillgänglig under vecka åtta och nio i stadshusets foajé.

Läs mer om arbetet på Malmo.se/Klimatmat

Här kan du läsa mer om Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat.

Tallrikar med bilder av några av stadens kockar. En del av utställningens "Wall of fame".

På utställningens "Wall of fame" visas några av stadens kockar som dagligen arbetar för den goda, klimatsmarta maten.

I arbetet med att minska klimatpåverkan i staden genom maten har kommunen arbetar utifrån SMART-modellen:

  • Större andel vegetabilier
  • Mindre tomma kalorier
  • Andelen ekologiskt ökas
  • Rätt kött, rätt grönsaker
  • Transportsnålt

 

Malmö stad arbetar med fler projekt kopplat till maten. Genom Food Malmö arbetar staden tillsammans med andra aktörer för att göra hållbar, hälsosam och lokal mat och dryck mer tillgänmglig.