$left
$middle

Malmö syr nya skyddsrockar

I en stad som Malmö finns det många resurser som kan ge hjälp från oväntat håll vid kriser. Förvaltningen för hälsa, vård och omsorg (HVO) påverkas mycket av Corona och i nuläget är skyddsrockar en bristvara.

Från och med fredagen den 20:e sitter två grupper med sömmerskor i Malmö och syr totalt hundra nya skyddsrockar. Igår köptes tygerna in och de första rockarna beräknas levereras till HVO i början på nästa vecka.
- Det började med att servicedirektör Louise Strand bad mig kolla om det fanns något kvar efter flyktingkrisen 2015, berättar Saida Sokolovic, strateg på serviceförvaltningen.
Hon jobbade som boendesamordnare 2015 och har tidigare varit chef på en produktionsenhet där det bland annat ingick arbetsmarknadsinsatser med arbetslag som sydde. När hon inte hittade några färdiga skyddsrockar föreslog hon därför att staden kunde sy upp egna istället. Förutom sömnadsgruppen kunde de också kontakta Yalla trappan, menade hon.

Stadsledningen sa snabbt ja och arbetet satte fart. HVO tog fram två befintliga rockar att använda som mall. Både sömnadsgruppen och Yalla trappan var med på noterna.
- Arbetsledarna i sömnadsgruppen, som numera heter tapetseri och textil, blev jätteglada och var redo att sätta igång med en gång, Yalla trappan också. Jag blev så varm i hjärtat att det var så givet för dem att hjälpa till. Det ger så mycket näring och energi när man ser människors engagemang!

Personalen på HVO har i vanliga fall gula skyddsrockar, men nu kommer det att bli lite fler färger. Det fanns inte tillräckligt med gult tyg av rätt kvalitet utan det blir både gula, gröna och lila tyger. För att spara tid vid symaskinerna får rockarna kardborreband istället för knappar.

Allt är inhandlat och klockan sju imorse satte sömmerskorna igång.
- Min erfarenhet är att människor vill närma sig och stötta varandra i såna här situationer. Man är inte egoistisk. Så fort jag hör om en krissituation går min radar igång för att hitta nya lösningar, säger Saida.
- Det känns att högsta ledningen verkligen på är tå nu, så roligt att de går från idé till handling så fort.

sv
sv