$left
$middle

Vår bild av Förintelsen

Vår bild av Förintelsen är ett filmprojekt som visas som en del av utställningen Välkommen till Sverige på Malmö Museer från och med den 25 mars. Vår bild av Förintelsen innehåller flera kortfilmer producerade av elever från S:t Petri gymnasieskola.

Under sensommaren 2019 åkte elever från S:t Petri gymnasieskola i Malmö på studieresa till Krakow. Elever och lärare besökte bland annat stadens judiska kvarter, nazisternas judiska getto och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. För många elever blev resan en upplevelse som förändrade dem i grunden och som gav nya perspektiv på livet.

– Jag är numera ett vittne av Förintelsen och jag bär ett ansvar för att dess offer aldrig skall glömmas bort, säger Emilija Teodora Stankovic, elev på S:t Petri gymnasieskola.

– Det känns ofattbart att något sådant kunde hända men efter att ha varit där på riktigt och sett det med egna ögon så har Förintelsen gått från att vara ett koncept till en verklighet, berättar Rurik Hagman.

Under resan dokumenterade eleverna sina upplevelser genom att filma lägrens utställningar och omgivningar. Eleverna fick sedan arbeta vidare med materialet och har gemensamt producerat flera kortfilmer om sina upplevelser och erfarenheter från besöket. Filmerna förmedlar ungdomarnas betraktelser om Förintelsens konsekvenser.

– I år är det 75 år sedan andra världskriget tog slut och nu finns det endast ett fåtal kvar av den första generationens ögonvittnen. Jag vill tacka eleverna som på ett starkt och berörande sätt bidragit till att göra det nödvändiga, att föra offrens berättelser vidare. Vi måste gemensamt fortsätta utbilda kommande generationer för att motverka hat, våld, rasism och antisemitism, säger Samuel Thelin, utställningsproducent på Malmö Museer.

Filmerna visas på Malmö Museer som en del i utställningen Välkommen till Sverige från och med den 25 mars.

sv
sv