$left
$middle

2020-års konststipendiater klara

Nu är det klart vilka konstnärer som får 2020-års konststipendier och bidrag. Totalt handlar det om 2 550 000 kronor som 21 konstnärer får dela på. Stipendierna räknas till några av landets största.

– Det här året känns utdelningen av Malmö Konstmuseums stipendier och bidrag viktigare än någonsin. Med tanke på hur situationen ser ut just nu för många konstnärer och samhället i övrigt är behovet stort. Stipendierna räknas till några av landets största och vi hoppas att de ska göra skillnad, säger Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö Konstmuseum.

I år blir det 21 skånska konstnärer som får dela på de över 2,5 miljoner kronorna som delas ut ur tre konststipendiefonder. Det är Ellen Trotzigs fond, Emil Olssons minnesfond och Aase och Richard Björklunds fond som delas ut. Nytt för i år att det delas ut extra många bidrag ur Emil Olssons fond.

Totalt har 176 konstnärer sökt stipendier och 93 konstnärer bidrag. Det är en ökning från förra året då 157 sökte stipendier och 79 bidrag.

Det har varit en stor spridning av olika konstnärliga tekniker och uttryckssätt. Bland stipendiaterna finns konstnärer från bland annat Sverige, Norge, Danmark Finland, Portugal och Bulgarien, men enligt stadgarna har alla en koppling till Skåne.

På grund av coronasituationen skjuts utdelningsceremonin som vanligtvis sker innan sommaren fram till hösten.

– Det här påverkar inte själva utbetalningen av stipendierna. Där arbetar vi för att snabba upp processen och få till en tidigare utbetalning än vanligt. Det är ett speciellt läge och därför tittar vi på den här möjligheten, säger Kirse Junge-Stevnsborg.

Bakom årets förslag på stipendiater står förutom konstmuseets chef Kirse Junge-Stevnsborg också Anna Granqvist, frilansande curator och redaktör samt konstmuseets intendenter Anna Johansson och Marcus Pompeius.

sv
sv