$left
$middle

Första studenterna sprang ut – ”det känns underbart”

Trots att årets student inte blir som den brukar gick det att ta på glädjen när de första eleverna sprang ut från S:t Petri Skola på måndagen. På skolgården var det glest i leden där ett fåtal anhöriga stod med stort avstånd mellan varandra.

– Det känns underbart. Trots pandemin har vi ändå fått en fantastisk dag, säger studenten Simon Danielsson.

301 elever tar i år studenten från S:t Petri skola. För att minimera risken för smittspridning springer eleverna ut klassvis med en timmes mellanrum. Skolan har dessutom delat upp avslutningen på två dagar.

– Det har varit mycket att tänka på i samband med förberedelserna, men det har fungerat bra i dag. Det märks att både elever och anhöriga tar det här på allvar, säger Janet Agyekum, sektionschef på S:t Petri Skola.

Vid varje ingång till skolgården står värdar för att hålla ordning och reda. De ser till att enbart två anhöriga per elev släpps in och att det är till rätt klass. På skolgården finns också tydliga markeringar var de anhöriga ska stå. Gården har dessutom delats upp i två sektioner där vissa släpps in från Banérs gata och andra från Regementsgatan.

– Det har varit lugnt och trivsamt, säger Stefan Andréasson från GDR Security.

De nybakade studenterna jublade, skrålade, sjöng och blåste i sina visselpipor när de studsade ut på trappan. Glädjen var total, konfettin yrde i luften och flera studenter kunde inte hålla tårarna tillbaka.

Alice Kron Larsson tas emot av föräldrarna Patrik Kron och Annika Kron Larsson. Alice har precis fällt en glädjetår och rösten är hes från sången och hon får anstränga sig för att få fram orden.

– Det känns superbra. Jag tycker det blev bättre än vad jag trodde att det skulle bli, säger hon.

Föräldrarna håller med.

– Det blev en ljus tillställning av det här. De verkar så nöjda, säger Annika Kron Larsson.

De ska fira dottern med middag och ett mindre antal gäster.

Flera av eleverna passade också på att ta en tur på flotten i kanalen som ett alternativ till de förbjudna lastbilsflaken.

Alla Malmö stads gymnasieskolor har planerat så att risken för smittspridning ska vara minimal vid årets studentavslutningar som nu avlöser varandra. Som grundprincip har det bestämts att två anhöriga per elev får närvara.

sv
sv