$left
$middle

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen

Den 13 juni 2020 öppnar utställningen ”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” på Malmö Museer. Utställningen berättar om dem som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde.

Genom porträtt och vittnesmål uppmärksammas de som så småningom hamnade i Sverige. I utställningen finns en interaktiv installation där besökare kan samtala med två överlevande om deras erfarenheter från Förintelsen. Dessutom visas autentiska föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, videointervjuer med överlevande som bor i Sverige samt porträtt tagna av fotograf Karl Gabor. Utställningen visas 13 juni 2020-16 maj 2021 på Malmö Museer. 

Andra världskriget - en del av Sveriges historia

Andra världskriget och Förintelsen är delar av Sveriges historia. Utställningen lyfter de överlevandes vittnesmål tillsammans med de händelser som kulminerade i folkmord. Den bygger på personliga erfarenheter och porträtt och ger en viktig grund för diskussioner om Sveriges roll under kriget och vikten av att upprätthålla de demokratiska principerna.

– Det är en otroligt viktig utställning som alla Malmöbor borde få ta del av. Det är unikt att få möta så många vittnesmål av de som överlevde Förintelsen. Människor som efter kriget fortsatte leva sina liv i Sverige men också hela världen. Många kom till Sverige via just Malmö som därför har en särskild koppling till andra världskriget och Förintelsen. Vi har redan blivit kontaktade av många lärare som vill komma hit med sina skolklasser, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö Museer.

Interaktiva samtal med överlevare

Besökare kan samtala med två överlevande genom förinspelade intervjuer i den interaktiva installationen ”Dimensions in Testimony” från USC Shoah Foundation. Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med 55.000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord.

Flyktinglägret på Lovö

Utställningen skildrar också livet efter befrielsen genom berättelser och arkeologiska fynd från ett flyktingläger på Lovö utanför Stockholm som var i bruk under slutet av andra världskriget. I en film berättar Livia Fränkel och Adéle Schreiber som har bott i Lovölägret om minnen från tiden där och mötet med det svenska samhället.

I samband med utställningen presenteras en programserie kopplad till utställningens teman.

”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” är producerad av Historiska museet och Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – the Institute for Visual History and Education och the Auschwitz-Birkenau State Museum.

sv
sv