$left
$middle

Resurs daglig verksamhet fiskar upp metallskräp ur kanalen.

De håller staden ren – under ytan

Resurs daglig verksamhet brukar var ute och plocka skräp i staden, men har nu utökat verksamheten. Två till tre dagar i veckan fiskar de med hjälp av starka magneter upp metallföremål ur kanalen och stadens dammar. Det är ett miljöarbete som gör skillnad för både deltagarna i verksamheten och för staden.

Resurs daglig verksamhet är i Slottsträdgården för att se om de kan få upp något metallskräp ur kanalen. Idag är det bara deltagaren Bo Karlsson som följt med, men vanligtvis är det upp till fyra deltagare som är med och fiskar. De börjar med att ta på sig flytvästar. Alla värdesaker som mobiltelefoner, nycklar, kontokort och klockor läggs i en ryggsäck för att de inte ska dras till magneterna eller förstöras av dem. Därefter fäster de magneter vid trettio meter långa rep. Magneterna klarar av en vikt på 130 kg. Därefter börjar fisket. Alla har utvecklat sin egen teknik för att få ut linan i vattnet. Någon kastar längre ut medan andra kastar närmare kanten.

– Man måste ha uppsikt när man svingar, så att man inte svingar bakåt och råkar få tag i enbarnvagn till exempel! Det gäller att ha koll på hela omgivningen och inte bara framåt, säger Malin Olsson som arbetar på Resurs daglig verksamhet.

Till en början får de upp småskräp som kapsyler och ett fiskedrag. De känner att det finns något stort vid bryggkanten, men magneten släpper innan de får upp föremålet ur vattnet. Föremål som legat länge i vattnet och blivit väldigt rostiga kan vara svåra att fiska upp med magneterna.

En man fiskar med hjälp av en magnet fäst i rep.

Bo Karlsson fiskar i kanalen vid Slottsträdgården.

–Jag har varit med och fiskat två eller tre gånger, säger Bo Karlsson, deltagare på ResursDV. Jag tycker om när man för röra sig mycket när man arbetar, så jag hade hellre haft dykardräkt och simmat runt! Ibland plockar vi skräp på gågatan, från Triangeln till Gustav Adolfs torg och till Skomakargatan. Sen plockar vi vid casinot och Borgarskolan. Den rundan gillar jag.

Cykelkorg täckt av alger

Idag fiskade Resurs daglig verksamhet upp en gammal cykelkorg.

Dagens största fynd blir en cykelkorg och alla är glada över fiskelyckan.
–Detta är en utveckling av vårt miljöarbete. Vi gör skillnad för staden och även för deltagarna på Resurs daglig verksamhet, säger Malin Olsson.

sv
sv