$left
$middle

Artist med stort hjärta är ”Årets glädjespridare”

Artisten Gitte Pålsson – ”En medmänniska med ett mycket stort hjärta” - har utsetts till ”Årets glädjespridare” i Clownen Mikos anda. Det är femtonde gången priset delas ut, tidigare pristagare är bland andra Rickard Söderberg, August No Stress Café samt förra årets pristagare Lotta Lundgren.

”Årets glädjespridare” är ett pris som årligen delas ut av Malmö Stad och Mikosällskapet. Priset består, förutom äran, av en skulptur gjord av Calle Widell, föreställande clownen Miko, och en prissumma på 10 000 kronor. Priset överlämnades i Malmö Folkets Park den 1 juli av kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson.

Priset skall utdelas till en person som i Clownen Mikos anda bjudit på sig själv och med humor, värme och medmänsklighet utan begränsningar för vare sig ålder, ursprung eller samhällelig status, bidragit eller bidrar till att göra Malmö till en öppnare, mjukare och vänligare stad.

- Gitte Pålsson bjuder på sig själv och är en sann glädjespridare som förmedlar denna glädje bland alla generationer; hon är en värdig mottagare av detta positiva pris, säger kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson

Musiken ska nå alla

Gitte vill att alla ska ha rätt till musik och hennes mission att den ska nå fram till autistiska ungdomar och äldre människor med demens.

- Det här priset tar jag emot med glädje, jag tycker att det är i den här andan jag har verkat. Jag har försökt komma ut och möta människor där de är. Om människor inte själva kan ta sig ut till och uppleva musiken, måste musiken komma till dem, säger Gitte Pålsson.

Mikosällskapet

Mikosällskapet bildades år 2006 till minnet av Clownen Miko, Göte Forsberg, som också är idégivare till priset ”Årets glädjespridare”.

De tidigare pristagarna är Lasse Berggrensson som fick det första priset år 2006, följt av Clownronden, Behrang Miri, tangotanten Bodil Bendixon, Gunhild Carling, Lasse Olsson-Blå Båten, Sven Melander, Marianne Mörck, Lena Frisk, John Taylor, Marta Vieira da Silva, Rickard Söderberg, August No Stress Café samt förra årets pristagare Lotta Lundgren.

Motivering, Mikopriset 2020 tilldelas Gitte Pålsson:

"Gitte Pålsson är en medmänniska med ett mycket stort hjärta. En frilansande rytmikpedagog, musikterapeut och artist som arbetat under mer än 30 år i Sverige, Danmark, Finland, Peru och Bolivia.

Hon är också grammisnominerad sångerska, låtskriverska och musikant som dessutom driver sitt eget skivbolag.

Gitte rör sig med lätthet mellan vuxna och barn och har skapat mängder med musikmöten tillsammans med barn, vuxna och på demensboenden."

sv
sv