Morotsfest från jord till bord
I våras sådde tvåorna på Hyllievångsskolan morotsfrön på en åker i utkanten av Malmö. Både morötterna och barnen har vuxit under sommaren och det är en grupp förväntansfulla treor som samlats för att skörda sina grönsaker.
Marcus Nilsson är både kock och odlare. Han har skött morötterna under sommaren och innan han låter eleverna börja skörda vill han kolla om de odlat något hemma också.
Mer än hälften av barnen svarar ja. Det har odlats både blommor, rädisor, tomater, sallad och chili. Eleverna pratar i mun på varandra medan de tittar runt. Någon undrar om kaninerna har ätit av morötterna. Det är ingen tvekan om att hela gruppen är engagerad.
Samarbete kring hållbarhet
Projektet är ett samarbete mellan skolrestauranger och Hyllievångsskolan, som ligger på gångavstånd från åkern.
- Tanken var att starta ett samarbete med skolan där vi kan mötas och att det ska vara i ett ämne som berör oss alla. För att få en ökad förståelse för hur viktigt det är med hållbarhet och en hållbar livsstil, säger skolrestaurangers sektionschef Henrik Lind.
- Det blir ett helt annat lärande än att sitta i ett klassrum och lära sig hur växter växer. Här får de komma ut och se det på riktigt och sen har vi fortsatt arbetet i skolan. Sedan vi kom tillbaka efter sommarlovet har de frågat om när vi skulle tillbaka ut till åkern och hur det går med morötterna, berättar deras lärare Alexandra Granlund.
Godare än morötterna i affären
Marcus är väldigt nöjd med projektet.
- Att se dem dra upp sina morötter, det är fantastiskt. Vi snackade också kring att det faktiskt är ett ganska tungt arbete kring det här med att skörda och så. Jag tror det är bra att de får den insikten, att det får dem att verkligen uppskattar det de äter.
Alexandra berättar att grönsaker inte brukar vara så populära bland barnen.
- Ofta slänger de grönsakerna istället. Syftet med det här projektet är ju också att man ska få ett annat förhållningssätt till det man har odlat och att det inte ska bli så mycket spill i matsalen. Att man inte slänger lika lätt. De andra grupperna som varit här tidigare i veckan har berättat för de här barnen hur goda morötterna är, att det inte var som morötterna man köper i affären.
Avslutning med morotsmeny
Alla, verkliga alla, eleverna trängs runt odlingen när det äntligen är dags för dem att skörda och smaka.
- Det var lite pirrigt, jag visste ju inte om de är stora eller om kaninerna ätit upp dem. Det var ju många kvar så det var bra. De var goda, de var lite sötare än vanliga morötter. Det var jättebra att vi får smaka på olika grönsaker. Innan gillade jag inte tomater fast nu vet jag att jag gillar gula tomater, säger Rebecka Lund Holm-Nielsen.
Projektet avslutas med en trerättersmiddag med morotstema på skolan. Morotssoppa med hembakat morotsbröd. Morotsbollar med klyftpotatis, helstekta morötter och tillbehör. Till sist en morotskaka.
- Jag tänker att dels så sår vi fysiska morotsfrön, dels så sår vi frön i huvudet på barn också. Det tar fram en nyfikenhet och en lekfullhet att vilja experimentera. Kanske att det inspirerar till att odla, det var ju faktiskt en del som hade odlat i sommar. Och man mår ju bra bara av att komma ut i en såhär fantastisk miljö, säger kocken och odlaren Marcus.
Fakta: Malmö stad och den hållbara maten
Malmö stad har länge arbetat med den hållbara maten, där Policyn för hållbar utveckling och mat fungerat som en ledstjärna. Målet är att all mat som serveras ska vara god, säker och av bra kvalitet. Detta har staden arbetat med genom att exempelvis utbilda pedagoger och kockar, göra svinnmätningar och anordna studiebesök för barnen.
Aktiviteten möjliggjordes genom projektet Food Malmö, som är ett samarbetsprojekt med målet att öka kunskapen om och tillgång på god, nyttig, lokalt producerad hållbar mat och dryck för alla malmöbor. Detta gör vi genom att samla lokala producenter, näringsliv, offentlig sektor, ideella aktörer och läroverk för att tillsammans skapa världens bästa mat i Malmö. Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
