$left
$middle

Mohammed Nahim tyckte den digitala mässan funkade bra. Foto: Camilo Pozo Jelves

Tusentals nior besökte digital gymnasiemässa

På grund av coronapandemin fick årets gymnasiemässa på kort varsel ställas om till att bli helt digital. Trots det var det över 5 000 blivande gymnasieelever som fick svar på sina frågor inför det tuffa valet.

– Den digitala gymnasiemässan var rätt så användbar för mig. Jag fick reda på allting jag ville veta på ett snabbt och enkelt sätt, säger Mohammed Nahim som går i nian på Dammfriskolan.

Han hade nog ändå föredragit en fysisk mässa. Ett möte ansikte mot ansikte är värdefullt, tycker han, även om de digitala mötena var effektiva. Klasskompisen Vide Artur Lundgren håller med, men förstår att blivit så här på grund av coronaviruset.

– Jag tyckte det funkade och att det fanns möjlighet att prata med personer från skolorna tyckte jag var bra.

På andra sidan staden, närmare bestämt Universitetsholmens gymnasium, sitter biträdande rektor Björn Andersson och studie- och yrkesvägledaren Måns Wulff och svarar på mässbesökarnas frågor.

– En av fördelarna med en digital gymnasiemässa är att till skillnad från en högljudd och välbesökt mässhall kan alla utan trängsel och lyssnande öron få ställa sina frågor i lugn och ro. De behöver heller inte ta sig till mässan med buss, vilket är passande i dessa tider, säger Björn Andersson.

Frågorna till honom kan handla om allt från intagningspoäng, hur schemat ser ut, vilka individuella val som finns, om det är studieförberedande program till vilket stöd elevhälsan kan ge.

– Jag fick just en fråga om vår skolmat och fick tummen upp när jag skrev att vi har egen matsal och egna kockar, berättar Björn.

Över 5 000 personer besökte någon av de tre mässdagarna. Det genomfördes 17 352 chattsamtal och det utbyttes över 106 000 meddelanden. Det som framförallt lyfts fram som positivt är att mässbesöken resulterade i runt 2 800 intresseanmälningar till utbildningar, vilket tyder på att många hittat en utbildning som de vill gå på.

– Det visar att gymnasiemässan är en viktig del för att eleverna ska kunna göra ett genomtänkt gymnasieval. Tekniskt sett flöt mässan på bra alla tre dagar. Det är inte helt otänkbart att en hybrid är att vänta nästa år eftersom chattfunktionen var så framgångsrik. Men nu väntar först en noggrann utvärdering, säger Pelle Jernryd, projektledare.


Dator
sv
sv