$left
$middle

Vinter i City är årets vinterarrangemang i Malmö. På bilden julbelysning på Gustav Adolfs torg.

Vinter i City lyser upp Malmö i vintermörkret

Under namnet Vinter i City ger Malmö stad lite extra ljus i vintermörkret. Mellan den 28 november 2020 och den 3 januari 2021 kan Malmöborna ta del av ljuskonst, installationer och utsmyckning av centrum.

På ett stråk längs med gågatan från Triangeltorget till Gustav Adolfs torg och Stortorget kommer staden att lysas upp av tittskåp, videokonst på husfasader och spännande ljussättning. Det är en lekfull och överraskande värld där besökarna kan stanna upp och drömma sig bort för en stund.

- I år är Vinter i City en renodlat visuell upplevelse där vi tagit fasta på ljus och värme av magiska världar som man kan besöka under större delen av dygnet. Allt för att besökarna ska känna sig trygga och att minska risken för trängsel, säger Linda Sjöstrand och Erik Malmberg som är projektledare för Vinter i City som arrangeras av Malmö stad i samarbete med Malmö Citysamverkan.

Invigningen av Malmö stads vinterarrangemang brukar äga rum på Gustav Adolfs torg med en scen och uppträdanden. I år ställs den om till en digital invigning som sänds på Malmö stads facebook den 28 november. Följ den via din skärm och ta del av gemenskapen när julbelysningen tänds, Malmö stads luciafölje framför två sånger och kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson (S) håller adventstal.

Genom ett samarbete mellan Fastighets- och gatukontoret och Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tillgängliggörs invigningen för de äldre i Malmö. Inspelningen av den digitala invigningen kommer att publiceras på sidan Kultur för äldre på malmo.se och sändas på Malmö Mediakanal under första advent, den 29 november.

Den 13 december var det tänkt att det traditionella firandet av lucia skulle uppmärksammas under Vinter i City. Planen var att luciaföljet skulle färdas på en farkost i kanalen i Malmö och framföra sina sånger. Som en följd av de skärpta restriktionerna kopplade till den ökade smittspridningen har Fastighets- och gatukontoret valt att ställa in denna aktivitet. Den traditionella luciakortegen med häst och vagn kommer inte heller att genomföras.


Ett stråk av magiska världar

Tittskåpen kommer att skapas i skyltfönster i åtta tomma butikslokaler. Det är åtta världar som rymmer underfundiga upplevelser där färger, ljus och objekt sätter igång ens fantasi. Bakom tittskåpen står några av Skånes främsta scenografer och konstnärer. Installationerna kretsar kring olika tematik och innehåll. Allt från betraktelser om begreppet tid till en tågstation i ett modelljärnvägslandskap!

Tre husfasader längs med stråket antar nya skepnader under Vinter i city. Det är videkonstnären Olof Werngren som tar över ytorna. Han gör skuggspel som på ett poetiskt och stillsamt sätt rör sig över fasaderna. Olof har skapat tre verk som alla kretsar kring det fornnordiska skogslandet Vide.

Vinterljus på Gustav Adolfs torg

På Gustav Adolfs torg möts besökarna av den traditionella julbelysningen. Här pryds träden av paket, hjärtan, lyktor och ljusslingor i olika färger och former. I år gnistrar platsen extra mycket. Detta då en ny ljusinstallation med japanskt färgstarkt tema lyser upp några av träden och förstärker vinterandan på ett varmt och inbjudande sätt.

Corona och Vinter i City

Då 2020 är ett år präglat av coronaviruset så har Vinter i City anpassats efter detta. Istället för specifika programpunkter som är tidsbundna och som därmed samlar publik vid ett visst klockslag, består årets arrangemang av visuella upplevelser som är utspridda på ett stort område. Det är utsmyckning och gestaltning som går att se under större delen av dygnet. Det finns värdar utmed stråket som ser till att det inte blir trängsel vid de olika tittskåpen och ljusinstallationerna.