$left
$middle

Chilisås, foto: Colourbox

Såsen som är ett hett ämne nu

Den starka chilisåsen sriracha som många använder i och till maten stoppas.

Anledningen till att chilisåsen inte ska säljas är att den innehåller ämnet natriumvätesulfit (E 222), som är ett konserveringsmedel, men också en allergen. Ämnet är inte tillåtet att använda i just såser enligt EU:s förordning om livsmedelstillsatser (1333/2008).

Många andra produkter innehåller E 222, men tillverkarna har då ansökt om tillstånd för att få använda det. E 222 används som tillsats i till exempel öl och vin.

Det är ingen farlig tillsats om du inte är allergisk mot sulfit, och innehållet är deklarerat tydligt i märkningen på såsen. E 222 är bara inte tillåten just i den här produkten, säger Maria Svensson på Malmö stads livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Sverige är det land som importerar mycket av den här såsen. Det är det amerikanska bolaget Huy Fong Foods srirachasås som säljs via importföretag i Malmö, så det är därför miljöförvaltningen i Malmö stad beslutat att företaget inte får sälja såsen från den 1 december i år.

Men om du hittar flaskan, med den signifikanta tuppen på, i affären, eller har den hemma i kylen så kan man använda den – om man som sagt inte är allergisk mot sulfit, avrundar Maria.

sv
sv