$left
$middle

Nu står en julgran på grannskapsträdgården Naturmolnet i Sofielund.

Naturmolnet bäddar inför vintern

I början av september invigdes Naturmolnet, en mötesplats i hjärtat av Sofielund som får växa fram i sin egen takt. Arbetet har fortsatt under hösten och nyligen restes en julgran mitt i grannskapsträdgården.

Johan Nordström är projektledare och ansvarar för att den tidigare ödetomten på Idrotten 7, i hörnet av Palmgatan och Rolfsgatan, blommar upp. Hösten håller på att gå över i vinter men det är fortfarande tillräckligt varmt dygnet runt så att en kruka med orange krasse kan överleva liksom den utplacerade julgranen, som pyntats av alla som vill vara med.

– Det har varit ett stort intresse hela hösten för det vi håller på med. Både barn och vuxna verkar trivas med att få vara med och odla och skapa sina egna aktiviteter, säger Johan Nordström från Växtvärket Malmö som arbetar med trädgården på uppdrag av Malmö stad genom projektet Case Sofielund 2030.

Några meter bakom honom har en grupp försteklassare från Sofielundsskolan en lektion om fåglar och ännu lite längre bort testar några andra barn hinderbanan som de just har byggt av plank, stubbar och sten.

Det är framför allt barn från skolor och förskolor i området som kommit hit under dagtid men Johan Nordström ser framför sig hur barnen och deras föräldrar ”tittar in” på väg hem. För att fika, delta på en workshop eller något annat.

Läs mer om invigningen av Naturmolnet här.

Johan från Växtvärket står i grannskapsträdgården Naturmolnet i Sofielund. bakom honom sitter barn på bänkar.

Johan Nordström från Växtvärket driver arbetet med Naturmolnet på uppdrag av Malmö stad via projektet Case Sofielund 2030, med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

2000 vårlökar

Trots att det är årstidsväxling ser den japanska aprikosen, persikan, nektarinen och sötmandeln ut att må bra. Härom veckan planterade Johan ett olivträd – bara för att se om det skulle lyckas. Och så har 2 000 vårlökar av olika slag petats ner i rabattjorden.

Genom projektet Case Sofielund 2030, som drivs av Malmö stad, har Växtvärket sökt bygglov för ett annat projekt som handlar om långsiktigt hållbara lösningar. I samråd med Gröna tak Augustenborg vill man anlägga en trädgård på taket till det blå skjulet där man förvarar redskap, verktyg och byggmaterial. Ena långsidan pryds av Limpo Rochas färgsprakande målning av Naturmolnet. Tanken är att ordna en workshop där boende kan vara med och anlägga.

Trädgård på taket

– Men det blir inte någon traditionell sedummatta, försäkrar Johan Nordström. Det blir mera franska Rivieran, med ett 40 cm djupt jordlager där vi planterar eukalyptusträd och europeisk dvärgpalm som skyddas av plexiglas runt om.

Johan Nordström återkommer flera gånger till hur viktigt det är för Naturmolnets framtid att de boende i området engagerar sig och blir intresserade av det som händer där.

Workshop om dagvatten

– Till våren kommer vi att ordna en workshop med VA Syd som handlar om dagvatten och vad man som fastighetsägare kan göra för att minska belastningen på det allmänna vattenledningsnätet. Genom att kapa stuprör på sitt hus förhindrar man att regn och smält snö orsakar översvämningar i garage och källare.

– Fastighetsägaren som är vår granne har gett oss tillåtelse att kapa sitt stuprör och vi kommer att leda vattnet in på tomten för att skapa vattenlek för barnen och bevattna våra växter.

Intervjun är gjord av Marie Bosund Hedberg, på uppdrag av Fastighetsägare BID Sofielund.

Naturmolnet är en del av Testbädd kvarteret Trevnaden, som är en satsning inom projektet Case Sofielund 2030. Projektet genomförs mellan 2019-2021 med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) via Tillväxtverket. Naturmolnet är möjligt tack vare samverkan med Fastighetsägare BID Sofielund och medlemmen Kungsleden som upplåter tomten till Malmö stad och Växtvärket för att skapa en tillfällig grön mellananvändning i väntan på framtida byggnation. Läs mer på www.malmo.se/kvtrevnaden
För mer information om Case Sofielund 2030, kontakta Elin Hasselberg.

sv
sv