$left
$middle

Detta gäller för fyrverkerier i Malmö

Man får inte använda raketer och andra pyrotekniska varor på offentlig plats utan tillstånd från polisen - med undantag för nyårsafton klockan 18.00-02.00. Det står i den lokala ordningsstadgan.

Många vågar knappt gå ut i december av rädsla för smällande raketer. Andra ger raketer till sina ungdomar trots att det är olagligt, och ofta utan att tänka på vilka otäcka följder det kan få. Ögon och händer skadas av raketer varje år.

Det här året, med coronarestriktioner och risk för smittspridning, är det viktigare är någonsin att vi inte samlas för att avfyra fyrverkerier.

Bara tillåtet på nyårsaftons kväll

Därför har kommunfullmäktige i Malmö beslutat att man inte får lov att skjuta raketer och andra fyrverkeripjäser annat än på nyårsafton mellan klockan 18.00 och 02.00.

Även då har du som avfyrar raketerna ansvar för att det sker på ett säkert sätt, både för dig själv och omgivningen.

Tänk på att:

  • Förbudet gäller "offentlig plats" och det är detsamma som gator, torg, parker och stränder, det vill säga våra gemensamma ytor.
  • Du får aldrig lov att skjuta raketer på kyrkogårdar, begravningsplatser eller inom sjukhusområdet för Skånes universitetssjukhus, inte ens på nyårsafton.
  • Smällare är förbjudna överallt, i hela Sverige.
  • Om du vill skjuta raketer vid någon annan tidpunkt än på nyårsafton måste du ha polisens tillstånd.

Och bara när du fyllt 18 år

Tänk också på att man måste vara minst 18 år för att köpa raketer och andra pyrotekniska varor. Man måste också vara minst 18 år för att få använda dem.

Du får alltså inte lov att "langa" till personer som inte har fyllt 18, det är ett brott mot lagen.

sv
sv