$left
$middle

”Ibland spelar vi fredagsbingo, Anna och jag. Och förra veckan hade vi vaccinationstårta för att fira att båda sprutorna är klara”, berättar Ebba Kempe. Hon är en av 40 äldre på särskilda boendet Kasper. Kasper kommer att välkomna 13 av de 1 800 semestervikarier som behövs till Malmö stads olika verksamheter i sommar – många av dem inom stöd och omsorg. Foto: Peter Kroon.

Viktiga sommarviket

Vad har du gjort i sommar? Tänk att du får den frågan i slutet av augusti. Tänk om du kan svara: ”Jag har varit en viktig del av en annan människas liv. Jag har hjälpt andra med det de behöver för att ha det bra.”
Med ett sommarjobb inom stöd, omsorg eller vård gör du skillnad.

Malmö stad erbjuder cirka 1 800 sommarjobb i år. Många av dem är vikariat inom stöd och omsorg. Inom ramen för LSS (Lagen om särskilt stöd) finns jobb som till exempel stödassistent och aktivitetsledare för Malmöbor med behov av särskilt stöd.

Inom äldreomsorgen finns jobb som till exempel vårdbiträde och undersköterska i hemtjänsten eller på ett boende.

Tretton av årets sommarvikarier kommer till Kasper, ett särskilt boende för äldre som ligger mellan Slussplan och Värnhem. Där kommer en av dem att få lära känna Ebba Kempe, nyligen 90 fyllda.

Det är Klart att man är lite extra snäll med dem som är nya. Jag har själv jobbat i hemtjänst i nitton år, så jag vet hur det är.
EBBA KEMPE, 90 ÅR

– Det är roligt när vikarierna kommer på sommaren! Man får se nya ansikten och får nya män-niskor att prata med. De betyder mycket för oss och de flesta är så duktiga. Och det är klart att man är lite extra snäll med dem som är nya.

– Jag har själv jobbat i hemtjänsten i nitton år, så jag vet hur det är, säger Ebba Kempe.

Givande relationer

Anna Albinsson är en av sjuksköterskorna på Kasper. Hennes första erfarenhet av arbete inom vården kom just som sommarvikarie.

– Jag var arton, skulle börja sista året på gymnasiet och visste inte riktigt vad jag ville göra. Jobbet som vårdbiträde var mest ett sätt att tjäna lite pengar, men jag kände snart att det gav mig mycket mer, berättar Anna Albinsson.

Anledningen till att hon tycker om att jobba med äldre är densamma nu som då.

– Variationen och relationerna! Varje människa jag hjälper är unik och alla dagar ser olika ut.

– Men viktigast är relationerna man får. I mitt jobb får jag lära känna människor med lång livserfarenhet. Man får många historier och lärdomar med sig – även under ett par veckor som vikarie, säger Anna Albinsson.

Så mycket tacksamhet

Hennes kollegor Karin Dornlöv och Ulrika Linde håller med.

– Som undersköterska eller vårdbiträde kommer du särskilt nära våra boende, du är en viktig del av deras tillvaro. Här behöver de flesta hjälp med det mesta, från att stiga upp, klä på sig och få mat, till hjälp att handla och städa. Men även att komma ut på promenader, prata och umgås lite, säger Karin Dornlöv.

Ulrika Linde konstaterar enkelt det självklara:

– När du jobbar med vård och omsorg behöver du aldrig tvivla på om det du gör är meningsfullt. Vi får så mycket tacksamhet och positiv feedback, varje dag. Och det mår man alltid bra av.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

sv
sv