$left
$middle

Foto: Urszula Striner

Lokaler som gör skillnad vid vintagetorget

Det 50-talstypiska Augustenborgstorget, med sina originaldörrar och blåvita mosaik, andas hållbarhet och framtidstro på samma gång.

I Timothy Benders butik, café och mötesplats får till exempel gamla mikroskop eller tvättmaskins-trummor nytt liv som unika lampor.

I Timothy Benders butik, café och mötesplats får till exempel gamla mikroskop eller tvättmaskins-trummor nytt liv som unika lampor.

Text: Camilla Westemar, Vårt Malmö
Foto: Urzula Striner, Vårt Malmö

Varför göra sig av med det gamla, för att det är just bara gammalt? Nej, tänk som Timothy Bender på RE:DO och låt ledorden bli ”Dare to repair” istället – våga laga! Ekostaden Augustenborg stärker sin profil ytterligare som ett nav för hållbarhet, cirkulär ekonomi och kretslopp, när Timothy Bender ger gamla saker nytt liv, och redan etablerade Pedallers Kitchen öppnar restaurang i cykelmiljö vid torget.

Det nära och lokala...
...Det är den goda sidan, den med personligt engagemang

I Timothy Benders kombinerade butik, café och verkstad samlas gänget som tillsammans med MKB Fastighets AB nu ytterligare förstärker det drygt 20 år gamla konceptet Ekostaden Augustenborg.

Tillsammans är de sinnebilden för ett hållbart samarbete och en cirkulär ekonomi, i ett ”vardagsrum” som ligger på cykelavstånd för de flesta Malmöbor.

Cykelstaden Malmö breder ut sig och 040 Vintage Bikes, med Peter Bengtsson (bilden) och Micke Lindh vid styret, ska bygga om och sälja gamla cyklar.

Cykelstaden Malmö breder ut sig och 040 Vintage Bikes, med Peter Bengtsson (bilden) och Micke Lindh vid styret, ska bygga om och sälja gamla cyklar.

Gammalt blir nytt

Timothy Bender bygger nytt av det folk kastar. Hos honom har gamla telefoner, strykjärn och mikroskop fått nytt liv som lampor. En gammal snickarbänk har med avsågade ben blivit till ett vardagsrumsbord och en bortglömd tvättmaskinstrumma tituleras nu taklampa.

– Sprid ordet: Kasta inte! Men samtidigt är det inte så kul om det ligger ett mindre byggprojekt på köksbordet, tio minuter före kvällsmaten, konstaterar Timothy Bender som även ställer sin verkstad till förfogande för intresserade återbrukare.

Fábio Saraiva Schott som tillsammans med Daniel Hansson och Michelle Saunders startade matcykelkollektivet Pedallers Kitchen, har fått fler medlemmar, när Kalle Johansson med Barkin Sandwich och Peter Bengtsson med Bike Bourguignon också de bestämt sig för att servera mat på två hjul.

Fábio Saraiva Schott var med och startade matcykelkollektivet Pedallers kitchen. Nu får cykelvagnarna sällskap av en restaurang.

Fábio Saraiva Schott var med och startade matcykelkollektivet Pedallers kitchen. Nu får cykelvagnarna sällskap av en restaurang.

Matcykelkollektiv öppnar restaurang

Men det största projektet ligger fortfarande framför dem, med siktet inställt på öppning i vår – den stora hörnlokalen på torget som håller på att omvandlas till kombinerad restaurang, cykelbutik och nav för matcyklarna. Det är Fábio Saraiva Schott och Daniel Hansson som kombinerar sin rullande verksamhet med fast restaurang – självklart med hållbart tema. I källaren ska till exempel odlingsföretaget Olliåke Farms odla örter och grönsaker till restaurangen, och i en del av lokalen ska 040 Vintage Bikes med Peter Bengtsson och Micke Lindh vid styret sälja, bygga och visa gamla cyklar.

Och så är cirkeln sluten på något sätt: Timothy Bender gör restaurangens lampor av gamla cykelhjul. Grönsakerna i maten finns bokstavligen på en armlängds avstånd och Michelles veganska isglassar finns att avnjuta i Timothys café medan matcyklisterna förbereder sin mat i en öppen del av den nya restaurangen.

– Alla vi tillsammans sätter Augustenborg på kartan. Jag tror att det nära och lokala har blivit ännu viktigare nu under pandemin. Det är den goda sidan, den med personligt engagemang, som vi vill dela med oss av, säger Timothy Bender.

Kan göra skillnad

För de flesta är MKB liktydigt med lägenheter. Men verksamheterna i de över tusen lokalerna runt om i Malmö är väl så viktiga för stadens identitet, som för trygghet och utveckling.

– Vi vill inte bara hyra ut lokaler för att få hyresinkomster. Lokalerna och den verksamhet som finns där betyder så mycket för staden, säger Daniel Waldemarsson, affärsområdeschef för MKB:s lokalverksamhet.

– Det är tillsammans med eldsjälar som de på Augustenborg som vi verkligen kan göra skillnad. De är de drivande i arbetet och där vill vi vara med och stötta så mycket vi kan.

sv
sv