$left
$middle

Foto: Limhamns museiförening

Linnéskolans huvudbyggnad firade 100 år

Med tårta, utomhusdisco och utställning firade elever och personal att Linnéskolans huvudbyggnad nu har fyllt 100 år.

Året var 1919 och Linnéskolan, som hade invigts i oktober 1904, hade blivit för trång för det snabbt växande Limhamn. Ytterligare ett skolhus behövdes, ansåg de som bestämde. Det nya huset stod klart samma år men invigdes först i april 1921. Hur den invigningen såg ut vet vi inte. Men 100 år senare var det alltså utomhusaktiviteter, tårta och en utställning som fick hedra den gamla byggnaden.

– Det var elevrådet som bestämde vilka aktiviteter de ville ha och det lyssnade vi på så klart, säger Linda Östrand, administrativ chef på Linnéskolan, och fortsätter:

– Vädret ställde till det lite men vi lyckades ändå få en fin dag utomhus. Eleverna fick också se en film där två före detta elever som gick på skolan på 40-talet och 60-talet berättade om hur det var på den tiden. I själva byggnaden hade vi en utställning med gamla föremål som vi har hittat på skolan och foton som vi har fått låna från Limhamns museiförening. Eleverna fick klassvis gå runt på utställningen och svara på frågor via Kahoot eller genom en tipsrunda.

Skillnaden mellan dåtidens och nutidens skola är stor, något som de före detta eleverna vittnade om i filmen. På 40-talet fick eleverna ha med sig en egen kopp som de fick mjölk i, pojkar och flickor var uppdelade i olika klasser och skolmaten var behovsprövad.

– Eleverna hade brickor runt halsen som visade att de hade rätt att få mat. På brickorna stod det FFSB, Föreningen för fattiga skolbarns bespisning. Det var ju ett sätt att få alla elever att må bra och få den mat de behövde men många gömde undan brickan och vågade inte gå och äta. Det var ju extremt utmärkande och som att skylta med att man var fattig, säger Linda Östrand.

De före detta eleverna berättade också att det fanns en tillsynslärare som delade ut bestraffningar och om hur lite bebyggelse det var runt skolan. I en av byggnaderna fanns badtunnor där eleverna kunde sköta hygienen eftersom det ansvaret låg på skolan. Toalettbestyren fick göras på utedass tills man byggde toaletter där det idag finns ett café med det mycket passande namnet Muggen.

– Det var intressant att höra gamla elever prata om hur det var att gå på vår skola förr i tiden. Det var roligt att höra hur de hade fått springa förbi blomkålslandet eftersom det känns så annorlunda mot hur det är nu. Det är helt klart bättre att gå på skolan idag eftersom det finns mer hjälp att få än förr när det fanns "lässkola" och så är lärarna snällare än förr då de brukade slå eleverna, säger Lovisa Carlsson i årskurs 9.

Josef Elheich i årskurs 4 håller med:

– Det kändes intressant att få veta hur det var förr i tiden när det var så annorlunda. Det fanns bara en byggnad, man fick bada nere på fritidshemmet och slöjdsalen såg också helt annorlunda ut. Jag tror att det är bättre idag för man hade inte så mycket pengar på den tiden och det var svårt för människorna då att inte ha så mycket mat och att inte kunna få bada hemma. Nu har fler jobb och har det bättre än man hade på den tiden.

Förutom skola har byggnaden även tjänat som flyktingförläggning för kvinnor då andra världskriget tog slut. Bland de många kvinnor som vistades där återfinns den judiska författaren Hédi Fried och hennes syster.

– 100 år är en hisnande lång tid och Linnéskolan bär på mycket historia. Både vi och eleverna är väldigt stolta över vår skola. Därför kändes det väldigt roligt at få fira 100 år genom att göra något roligt tillsammans, säger Linda Östrand.

sv
sv