$left
$middle

Ett mjukare Malmö

Ett mjukare Malmö för ett bättre klimat på nätet

Hur kan barn och unga få ett bättre klimat på sociala medier och hur kan skolpersonal och föräldrar stötta och få en större förståelse för vad som händer där? Det är något som Malmös femteklassare har jobbat med under läsåret i samarbetsprojektet Ett mjukare Malmö.

– Innan var det några som ofta hamnade i problem på sociala medier och tog problemen där i stället för i verkligheten. De berättade inte för sina föräldrar utan skolan fick ta hand om det. I några situationer började föräldrarna blanda sig i bråken på nätet och då blev det ännu större problem.

Så förklarar Hanna Fehric hur det var i hennes klass på Apelgårdsskolan innan man började jobba med Ett mjukare Malmö. Sedan vårterminen 2020 har hon och hennes klasskompisar tillsammans med sina lärare diskuterat identitet, lagar och regler, social hälsa och hur detta kan kopplas till det som händer på sociala medier och i chattar på spelappar.

– Vi hänger mest på Snapchat, Instagram och Tik tok. Folk som skriver där är ofta så negativa och sprider hat istället för kärlek. Om någon skriver något positivt så är det alltid någon som ska skriva något negativt och det är onödigt. Några kan bli jättepåverkade av det och må dåligt och känna sig otrygga, säger Hanna Fehric.

Anna Sillén som är matte/NO-lärare i klassen håller med.

– Det tog mycket tid att reda ut bråk som hände utanför skoltid. Vi hade börjat prata om det redan i årskurs 4 men i och med projektet fick vi stödmaterial att använda för att verkligen kunna ta tag i det. Nu ser vi att det är ett mycket bättre klimat. Jag kan inte minnas när vi hade en incident senast, berättar hon.

Samarbete med Sydsvenskan

Ett mjukare Malmö är ett samarbete mellan Malmö stad och tidningen Sydsvenskan med syfte att bidra till och lära ut hur man kan stötta barn att navigera i en digital värld, må bra och stärka sin självkänsla. Lärare i alla ämnen kan använda stödmaterialet som ligger på den digitala plattformen Malmö delar och därmed är tillgängligt för alla. Under hösten och våren har elever och lärare i årskurs 5 kunnat jobba med Ett mjukare Malmö.

– Vi har haft många diskussioner om vad man får och inte får göra på nätet. Många blir ganska skärrade när de får reda på att vissa handlingar faktiskt är brottsliga. Det ligger ofta ingen ondska bakom men det är lätt att göra fel på internet. Eleverna har varit positiva och tycker att det är roligt. Det här är ett ämne som ligger nära deras verklighet och de vill göra rätt., säger Anna Sillén.

Projektet Ett mjukare Malmö kommer att vara något alla elever i årskurs 5 även fortsättningsvis kan jobba med.

– Jag tänker att detta är ett långsiktigt arbete som ligger i skolans uppdrag att jobba med. Vi vill stötta och hjälpa i arbetet för det är inga lätta frågor att arbeta med. Det handlar om att vi tillsammans ska skapa ett mjukare Malmö, säger Malin Malmberg, utvecklingssekreterare på grundskoleförvaltningen, som tillsammans med Sydsvenskan projektleder Ett mjukare Malmö.

Digitalt heldagsevenemang

I mitten av april arrangerade projektgruppen ett digitalt heldagsevenemang för elever, skolpersonal och vårdnadshavare. Inför evenemanget hade eleverna fått svara på frågor om de hade varit utsatta för näthat och dåliga upplevelser på nätet samt om de tycker att deras föräldrar vet tillräckligt. Svaren togs sedan upp i en paneldiskussion.

– Jag tycker att projektet i stort har blivit bra. Vi har fått positiv återkoppling från vårdnadshavarna som håller med om att det är viktiga frågor att prata om. Många har sagt att det har varit en ögonöppnare. Samtidigt finns det en del utvecklingsområden att jobba med, säger Malin Malmberg.

Nu ska projektgruppen utvärdera arbetet och evenemanget för att jobba vidare med materialet.

– Jag hoppas att elever och vuxna kan prata mer om de här frågorna så att eleverna vågar öppna sig och prata när de upplever något jobbigt i sociala meder. Jag hoppas också att de vuxna kan bli bättre på att stötta för det kommer att hända saker på nätet och då handlar det om hur man hanterar det på ett bra sätt.

– Vi kommer så klart att fortsätta att jobba med de här frågorna, jag tror att man kan satsa även på yngre elever. Tillgängligheten är 100 procent, eleverna är på sociala medier så fort de får möjlighet, det är så de kommunicerar. Därför är det viktigt att unga och vuxna möts någonstans, att vi lär av varandra. Det här kommer inte att försvinna, det är en teknikutveckling och då måste vi anpassa oss till det, säger Anna Sillén, lärare på Apelgårdsskolan.

Och för Hanna Fehric står det helt klart vilka råd hon vill ge, både till andra till elever och till vuxna:

– Jag tycker att de vuxna ska fortsätta att vara på sidor som andra vuxna är på, inte på barns sidor. Och så är det viktigt att sprida kärlek, inte hat.

Fakta Ett mjukare Malmö

Ett samarbetsprojekt mellan grundskoleförvaltningen i Malmö stad och Sydsvenskan.

Syftar till att stötta våra unga i en digital värld, öppna upp dialogen mellan unga och vuxna kring vad som händer på nätet och hjälpa våra unga att utveckla en god självkänsla.

Länk till stödmaterial

Läs mer om Ett mjukare Malmö
Evenemaget Ett mjukare Malmö

sv
sv