$left
$middle

Maj Larsson, Martin Höglund, Jeicia Wickström, Hannah Rossander Strand och Dag Hammarlund är några av dem som varit med och skapat kokboken. Foto: Kirsi Mättö

De dagliga verksamheternas smarrigaste rätter finns nu samlade i en ny grön kokbok

Caféerna i de dagliga verksamheterna har i ett samarbete tagit fram en vegetarisk kokbok med enkla, tydliga recept. Förhoppningen är att sprida budskapet att matlagning är roligt och skapar gemenskap.

Redan för flera år sedan fick Hannah Rossander Strand, omsorgspedagog på Backa kök, idén om att det skulle vara roligt att samla ihop recept från de olika dagliga verksamheternas caféer. Hon ville skapa en enkel kokbok som var lätt att förstå. Men det var ett stort projekt som krävde tid och resurser. Därför blev det inte av. Men när pandemin kom öppnade sig möjligheten, då caféerna varit stängda för försäljning till allmänheten och det funnits mer tid.

De hade dessutom turen att just då ha vikarien Anna Wessman på Café Rönnen. Anna Wessman är nämligen fotograf och hon har tagit alla bilder till boken. I boken finns det foton där man ser alla ingredienser, med förklarande texter på vad det är. Det finns såklart också bilder på de färdiga rätterna och massor med härliga bilder från verksamheterna.

– Jag hoppas att det kommer att bli enkelt att följa recepten när man ser både i text och bild vad man ska ta fram. Man får gärna hjälpas åt, för det är så mycket roligare att laga mat tillsammans! När man lagar mat samarbetar man hela tiden och sen blir det en rätt på slutet. Det är det vi vill få fram i kokboken, att det är roligt att laga mat och vi vill visa våra fina kök och alla bra recept, säger Hannah.

– Vi jobbar med så många härliga människor och vi har så kul ihop! fortsätter Maj Larsson, aktivitetsledare.

Handledarna på caféerna har tillsammans med deltagarna valt ut vilka recept boken ska innehålla. Alla caféer har valt recept som de tycker är lite speciellt för deras café. Hannah upptäckte att de flesta recepten var vegetariska och då bestämde de sig för att göra en grön kokbok.

Deltagarna har varit med och lagat maten inför fotograferingen av rätterna till boken. De är mycket intresserade av matlagning. Hannah menar att det är roligt, för att alla kan göra det de är bra på. Jeicia Wickström, en av deltagarna, tycker till exempel bäst om att diska och Martin Höglund lagar gärna kaffe, nästan som en barista. Dag Hammarlund, en annan deltagare, berättar att han är utbildad inom storhushåll och han tycker mycket om att baka. Han tycker också att det är viktigt att ha kundfokus. Om man häller i lite extra blåbär i kaksmeten vill kunderna köpa.

Boken kommer att säljas på alla caféerna, samt i Butik Holmgången och Butik Torsten. Man kan också köpa kokboken på faktura till sina verksamheter. Den kostar 149 kronor.

– Det gjorde vi bra! avslutar Jeicia.

sv
sv