Nya Rosengårdsbiblioteket – bygget är i gång

Det är snart två och en halv månad sedan kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh slog släggan i väggen på Rosengårdsbiblioteket. Nu är biblioteket i stort sett jämnat med marken och ska byggas om från grunden.

Förberedelser inför själva byggandet är i full gång.

– Just nu handlar det mycket om el och nätverk, om golvboxar och ljudklassning av rum, berättar Mette Agborg, bibliotekarie och projektledare på Rosengårdsbiblioteket.

Fastighetsbolaget Trianon har ordnat med ett fönster från butiksgatan in till bygget. Där kan den som vill följa utvecklingen efterhand. Om man tittar in där idag kommer man få se att det gamla biblioteket är borta och platsen förbereds för nybygget.

Dubbelt så stort

Rosengårdsbiblioteket är Malmös mest besökta bibliotek efter Stadsbiblioteket, med över 200 000 besökare per år. Det nya bibliotekets yta kommer att fördubblas i ombyggnationen – från dagens 1000 kvadratmeter till 2000. Det kommer att ligga kvar på samma plats i Rosengårds Centrum, men i stället för en våning blir det två och en halv samt en takterrass.

En av de stora anledningarna till att biblioteket görs dubbelt så stort är den platsbrist som upplevdes på det gamla biblioteket. Barn och unga kommer få en mycket större yta och det blir fler platser både för lugn och ro där man kommer kunna sitta och läsa eller studera, men också för att mötas och umgås.

Återbruk och retro

Trots att biblioteket blir helt nybyggt kommer Rosengårdsborna känna igen sig eftersom mycket av det gamla bibliotekets möbler kommer att återbrukas i det nya biblioteket.

– Först och främst kommer vi ta med de retroprylar som har funnits med sedan biblioteket först landade i Rosengårds centrum på 70-talet. Speciellt förtjusta är vi i våra gamla Bumlinglampor som säkert kommer få en central plats, säger Mette.

Beräknas klart sommaren 2022

Det nya biblioteket beräknas stå klart till sommaren 2022. Under tiden får Rosengårdsborna sin biblioteksservice i en tillfällig lokal i Rosengård Centrum – Expo 2021 som ligger bredvid Skatteverket.

– Enligt planen ska det nya biblioteket slå upp portarna nästa sommar. Och visst är det så att det inte är helt ovanligt med en del förseningar i så här stora byggprojekt. Men vi håller tummarna att vi följer planen och framför allt längtar vi efter att få möta alla Malmöbor i vårt nya fina bibliotek, avslutar Mette.