$left
$middle

Stamgäster på Öresunds Funkis: Britt Hansen-Berg, Kersti Möllerström och Berit Andersson. Foto: Miriam Preis, Vårt Malmö

Sol och bad för alla på Öresunds Funkis

”Det är en underbar plats. Vi är här på vintern också. Blåser det från havet sitter vi bara på andra sidan och dricker kaffe där det är lä.”
Orden kommer från Berit Andersson och den underbara plats hon pratar om är Öresunds Funkis, den tillgänglighetsanpassade badplatsen på Ribersborg som i år görs ännu mer tillgänglig, så att alla som vill njuta av sol och bad får möjlighet att göra det.

Text: Camilla Westemar, Vårt Malmö

I dag njuter Berit Andersson tillsammans med Lillemor Dahlqvist, Kersti Möllerström och systern Britt Hansen-Blom.
Den här dagen har den kalla våren precis släppt taget om Malmö. Plötsligt gick temperaturen från ensiffrigt till över 20, och i vattnet lär det vara dryga 17 grader.

– Jag längtar ner i vattnet, kan jag få låna rullstolen, frågar Lillemor Dahlqvist sektionschef Yasmine Rami som svarar att självklart ska de hjälpa till med det.

Ett enklare badliv

Och badar gör Lillemor året runt, så de 17 graderna avskräcker inte.
– De är underbara här, alltid så hjälpsamma,
säger hon om personalen som alltid har ett öga öppet för om någon behöver en extra hand.

Yasmine Rami har precis välkomnat en grupp från Synskadades riksförbund. De får veta att på Öresunds Funkis kan de få hjälp ut på bryggan för ett dopp, att beställa fika och att det arrangeras havsvattengympa och enklare grillkvällar under sommaren.

– Vi längtar efter att få ha full verksamhet, men det blir en sommar till med begränsade aktiviteter av förklarliga skäl, säger hon och visar några av årets nyheter på den anpassade badplatsen.

För dem med extra behov

– Öresunds funkis är en plats för alla men särskilt för dem med extra behov, säger Yasmine Rami.
– Därför har vi till exempel satt upp en slags stödstegar så att det ska bli enklare att ta sig i och ur en solsäng, eller förflytta sig från en rullator till en solstol. Vi kommer också att sätta upp en lina i vattnet mellan trapporna.

– Alla ska kunna njuta av den här platsen, oavsett vilka behov man har, säger Yasmine Rami.

sv
sv