$left
$middle

Henriette Coyet och Selma Lagerlöf på Torups slott

Lär känna Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf på Mårbacka är en utställning på Torups slott den 15/7-29/8. Följ med på en guidad tur och få veta mer både om den officiella och den privata Selma.

I samband med utställningen ger Görel Crona föreställningen Selmas samlade vrede på Torups slotts borggård lördagen den 17 juli.

I föreställningen Selmas samlade vrede får vi möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan Selma. Hon som gjorde avkall på allt för att få skriva. Vi får uppleva Selmas passioner och besvikelser, följa hennes kamp för kvinnors rätt på samhällets alla områden och höra hennes öppenhjärtliga självinsikter som inte räds det innersta mörkret.

Utställningen Selma på Mårbacka

Utställningen visar den officiella Selma men vi lär också känna den privata kvinnan. Selma hade en stark koppling till Skåne och var en välkommen gäst på Torups slott. Selma och friherrinna Henriette Coyet på Torups slott inledde en nära vänskap vid 70 års ålder

Selma Lagerlöf (1858 – 1940) är en av Sveriges mest lästa författare. År 1909 fick hon som första kvinna Nobelpriset i litteratur. År 1914 var hon även den första kvinnan att bli invald i Svenska Akademien. Utställningen visar ett flertal originalföremål bland annat från Selma Lagerlöfs barndomshem, Mårbacka.

Biljetter till både utställning och föreställning på kulturcentralen.nu

sv
sv