$left
$middle

Favoritplatsen. Mira Kelber har vuxit upp i Malmö folkets park där hennes mamma jobbade på Barnens scen. Foto: Urszula Striner

Att prata med så många som möjligt

Mira Kelber är stolt över sin judiska identitet och är starkt engagerad i att motverka fördomar och hat. Hon vill berätta om judarnas situation, om antisemitism och om Förintelsen för så många som möjligt.

Text: Tobias Christoffersson (Öppna Malmö)

Hon bor inte längre i kvarteren intill, men hon kommer gärna hit, då och då, till Folkets park. På en bänk utanför Barnens scen har Mira Kelber slagit sig ner en stund. Här har hon suttit många gånger förut.

– Jag kan inte säga exakt varför, men det är som en trygghet att komma hit, och bara vara här lite. Så många olika människor i alla möjliga åldrar möts så naturligt här. Folkets park är min plats i Malmö, säger Mira Kelber.

Pappa överlevde och berättade

Mira Kelber är 21 år. Hon har just börjat plugga i Lund, mänskliga rättigheter, ett kandidatprogram på universitetet.
– ”Är du samhällsengagerad? Brinner du för yttrandefrihet?” stod det i informationen om utbildningen, och då visste jag genast att den var rätt för mig.

För sex år sedan, när hon var femton, väcktes något inom Mira Kelber. En beslutsamhet. Ett engagemang. Att berätta, för alla som vill lyssna: om judarnas situation i Sverige, om antisemitism och om Förintelsen.

– Min pappa överlevde Förintelsen som litet barn men tvingades sedan fly undan förföljelse i Polen och kom till Sverige. Han var ofta ute och berättade om sina upplevelser, i skolor och i många andra sammanhang. När han dog 2015 kändes det naturligt för mig att ta över, berättar hon.

I dag är hon ordförande i Judisk ungdom Malmö och med i Berättargruppen Förintelsens efterlevande.

Måste själv vara med och bidra

Mira Kelber är stolt över sin judiska identitet. Hon bär sin davidsstjärna runt halsen. Inte alla hennes judiska vänner gör det.

– Vi möter inte antisemitism varenda dag. Men fördomar finns, hat och hot finns, och det finns en risk som vi måste förhålla oss till. Det är därför det är så viktigt för mig att visa vem jag är och att prata om antisemitism, med så många som möjligt. Jag kan inte luta mig tillbaka och vänta på att det ska bli bättre, jag måste själv vara med och bidra!

Stark tro på unga

Den dag det inte längre behövs extra säkerhet utanför synagogan, då har vi kommit någon vart, menar Mira. Hur lång vägen dit är, får framtiden utvisa. Mira Kelber är optimistisk.

– Jag har en stark tro på min generation. Jag ser många unga som vill ta tag i viktiga samhällsfrågor. Kan vi bara göra det tillsammans så finns det hopp.

sv
sv