”Möllan är tveklöst det antirasistiska hjärtat i staden”
Organisationen Helamalmö öppnar ett antirasistiskt centrum på Bergsgatan. Hit är alla som vill engagera sig i frågor som rör antirasism och mänskliga rättigheter välkomna. ”Det här ska bli en plats där vi kan stötta aktörer som arbetar antirasistiskt, alltifrån aktivister till forskare”, säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig.
Text: Gustav Sigala Haggren (Öppna Malmö)
Nicolas Lunabba har arbetat med ungdomar och sociala insatser i 20 år. Hans sommarprat i augusti 2021 fick ett enormt genomslag nationellt.
I programmet berättar han om sina många möten med olika ungdomar: ljusa berättelser som basketspelaren Elijah Clarances framgångsrika väg ut i världen, men också mörka berättelser där barn antingen har blivit mördade eller har mördat själva.
Mänskliga rättigheter
Sveriges blickar har nu riktats mot Malmö och Helamalmös sätt att arbeta: att öka tryggheten i ett bostadsområde genom att bygga relationer med människorna som bor där, från de yngsta till de äldsta.
– Vi är inte någon förortsrörelse som vi ibland stämplas som. Vi jobbar med mänskliga rättigheter, med fokus på samhällets mest sårbara grupper. Vi genomför saker som vi egentligen inte ska behöva göra. När myndigheter retirerar uppstår luckor, vi vill fylla de luckorna, säger Nicolas Lunabba.
Nytt centrum
Än så länge ser lokalerna på Bergsgatan ut som vilka kontorsutrymmen som helst. Stora vita väggar och lamellgardiner. Men den som har varit på Helamalmös mötesplats på Nydalatorget kan ana att de här utrymmena snart ska förvandlas till något betydligt mer färgstarkt. Helamalmös in-house-konstnär Kim Demåne tar bilder på väggarna som han med hjälp av unga målare ska fylla med kreativitet och skaparlust.
I arbetarrörelsens hjärta
I början på nästa år ska här öppna ett antirasistiskt centrum, på en av stadens mest trafikerade gator.
– Möllan är tveklöst det antirasistiska hjärtat i staden, med sin antirasistiska rörelsehistoria och arbetarrörelsen som växte fram här, säger Nicolas Lunabba och pekar ut genom de stora fönstren mot gatan.
I lokalerna ska det finnas plats för 80 personer, besökare som kan gå på föreläsningar, boksläpp och andra arrangemang. Men det antirasistiska arbetet kommer inte att stanna vid publika samtal.
– Vi måste agera med både bildning och mobilisering, kunskap och aktivism, för att bekämpa rasismen. Vi vill nå skolor, forskare, författare och journalister, men också alla människor som utsätts för rasism.
– Du behöver inte vara organiserad för att komma hit. Det handlar om att hitta hem, att få dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av andras, säger Nicolas Lunabba.
Når fler och fler
Det är första gången Siv Ljunggren ser de nya lokalerna. Men hon kommer att vara här mycket i framtiden. Hon arbetar som ungdomsledare i Nydala, syns ofta i medier tillsammans med Nicolas Lunabba och har varit en röst i Malmös Black Lives Matter-rörelse.
Hon menar att uppmärksamheten som Helamalmö har fått den senaste tiden öppnar för nya möjligheter, men också kritiska röster.
– Vi har alltid vetat vad vi går för. Vi har varit här sedan 2004, men i vår egen lilla bubbla. Nu har alla andra börjat fatta.
– Men samtidigt som vi hyllas kommer det att finnas människor som vill sänka oss. Vi måste vara redo för det. Men vi tror på det vi gör, ingen är rädd här, säger Siv Ljunggren.
Fakta
Föreningen Helamalmö är en organisation som startade 2004 som ett socialt projekt av basketföreningen Malbas.
Hösten 2018 öppnade Helamalmö en mötesplats i fastighetsbolaget MKB:s lokaler på Nydalatorget. Mötesplatsen har sedan dess varit en självklar plats i området, dit barn och unga kommer för att dansa, spela dataspel, äta mellanmål och kvällsmat eller delta i andra aktiviteter. Här går det också att låna böcker eller komma i kontakt med ungdomsmottagningen och få gratis mensskydd.