$left
$middle

Foto: Johan Nyberg

Trerättersmiddag, tända ljus och festligt dukat på Måltidens dag

På avdelningen Lärkan på äldreboendet Södergården har man sänkt belysningen och tänt levande ljus. På de dukade borden står höstbuketter, och murgröna ligger slingrandes på bordet tillsammans med kastanjer. Idag är det Måltidens dag och det passar man på att fira till fullo.

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Flertal av Malmö stads äldreboenden firar Måltidens dag genom att laga något extra gott och duka högtidligt.

Aida Velic jobbar som kock på äldreboendet Södergården. Dagen till ära har hon tillsammans med undersköterska Karin Glavan och vårdbiträde Tanja Tiermas skapat en högtidlig måltidstund för de boende på avdelningen Lärkan. Idag på måltidens dag blir det en snitt med kallrökt lax till förrätt, följt av viltköttsgryta med stekt potatis, brysselkål och gelé. Till efterrätt blir det en fyllig chokladkaka med ett lager av vaniljkräm, med hallonsås till.

– De boende uppskattar väldigt mycket när det är findukat och när det är något annat än det vanliga. Och de är alltid involverade, vi tar till exempel fram olika servettvikningar tillsammans och så får de själva välja, säger Aida.

Kvinna som serverar mat.

Aida Velic på väg ut med mat till de boende.

Medan de boende börjar sätta sig till bords gör Aida, Karina och Tanja de sista handpåläggningarna. Aida berättar att hon lagar all mat på boendet från grunden, men sådant som att koka potatis och förbereda grönsaker görs på plats i det lilla köket på avdelningen så att allt ska hålla sig varmt.

Aida är självlärd men har också gått vidareutbildningar genom jobbet. Karin är kostombud vilket innebär att man har särskilt ansvar för måltidssituationen på boendet.

– Jag har jobbat med det här i 11 år nu. Jag är undersköterska i grunden men jag har alltid haft ett intresse för mat, säger Aida. Både jag och Karin gör det här med hjärta.

– Det är viktigt att också tänka in sådant som att miljön är lugn, att dukningen är tillgänglig och portionerna anpassade efter vad man orkar äta upp. Detta är den viktigaste tiden på dagen för många äldre, säger Karin.

De båda är överens om att något av det viktigaste är att lyssna in de boendes önskemål. Karin berättar att personalen i vardagen frågar de boende vad de är vana vid för mat och vad de tycker om. Därefter anpassar de maten så mycket de kan.

– Men vi testar också en del nytt - även om vi ofta håller oss till husman. Det viktigaste är ju alltid att den äldre är nöjd. Men förrätten idag har vi själva hittat på, säger Aida.

Karin är på väg tillbaka med tallrikarna efter första serveringen. Hon visar nöjt upp en tom tallrik: förrätten verkar ha gått hem.

– När man ser att de har ätit upp allt, då vet man att det var gott! säger Karin.

Klicka här för att se fler bilder från Måltidens dag! (Hälsa, vård & omsorg på Facebook)

sv
sv