$left
$middle

Vinter i City inleder julen

Vinter i city är tillbaka i år och blir startskottet för det juliga och vintriga Malmö. Under december kläs Malmö centrum med vacker belysning och aktiveras med stämningsfulla arrangemang för alla. Lördag 27 november hålls den en traditionsenlig invigningen med körsång, tal, tändning av julbelysningen och inte minst så kröns Malmös Lucia!

Vinter i City äger rum mellan 27 november – 27 december och är ett arrangemang som ser till att skapa ljus och aktiverar stadens centrum med stämningsfulla inslag under vår mörkaste årstid. Under december smyckas staden med vacker och stämningsfull belysning, närmare bestämt med 1 000 000 ljuspunkter i olika former och utföranden.

Som en del av Vinter i City sker den traditionsenliga julinvigningen med tändning av julbelysningen på Gustav Adolfs torg. Årets konferencier är Lena Frisk som kommer lotsa publiken genom eftermiddagen. Programmet börjar klockan 15.00 och julbelysningen tänds kl. 16.00 efter tal av tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström, därefter kröns årets Lucia. Under eftermiddagen kommer vi dessutom bjudas på musik från både luciaföljet och Limhamns Brassband.

Centrum fylls med julmarknad, fotoväggar och värmande körsång

Vinter i city kommer synas i centrum i fram till 27 december och förutom julbelysningen, så smyckas city med ett antal fotoväggar med vintriga och juliga motiv skapade av lokala konstnärer och illustratörer. På Gustav Adolfs torg är enhörningen Uni är tillbaka, i ny glimrande vinterskrud. Tanken är att den som vill skicka en julhälsning från Malmö ska kunna passa på att ta en fint, kul och lite annorlunda foto just här!
Malmö är en stad med många kreativa krafter och till Vinter i city har ett antal av stadens körer bjudits in. Varje helgdag under december kommer en av de olika körerna sjunga för malmöbor. Här kan julshoppare, flanörer och besökare stanna upp och ta en paus.

Kortege från Malmöhus på luciadagen

Efter att luciakröningen väntar en period fullspäckad med konserter för Lucia och hennes följe. Under december kommer de göra ett 60-tal efterlängtade och mycket uppskattade framträdanden. Majoriteten av konserterna äger rum vid vård- och äldreboenden och för andra sällskap som av olika anledningar har svårt att ta del av de offentliga konserterna som anordnats i staden.

På självaste luciadagen den 13 december kommer Lucia med följe åka i kortege med häst och vagn från slottet Malmöhus till Stortorget. Med i kortegen går Malmöflickorna och Eslövs trumkår. Kortegen avslutas med konsert från Residensets balkong och landshövdingen håller tal. Utöver detta kommer flera offentliga konserter hållas på olika platser i Malmö.

Så för den som saknade det traditionsenliga luciafirandet förra året finns det i år många tillfällen att njuta av stämningsfull sång inför julen.