Nya begränsningar på Stadsbiblioteket 14 januari–11 februari

På grund av den stora smittspridningen i samhället inför Stadsbiblioteket ett antal begränsningar. Det gäller ändrade öppettider och en begränsning av antalet samtidiga besökare. Särskilda restriktioner gäller på barnavdelningarna Kanini och Balagan.

Förändrade öppettider

Från och med fredag 14 februari har Stadsbiblioteket öppet färre timmar. Måndag till fredag är det öppet klockan 10–18, och på helgen klockan 12–17. Öppettiderna förändras för att ge tid till medarbetare att ställa upp böcker och plocka iordning innan och efter stängning, istället för att arbetet görs löpande under dagen. På så sätt minskar risken för att medarbetarna tillför eller utsätts för trängsel i lokalerna.

Begränsning av antal besökare

Samtidigt inför biblioteket en begränsning av hur många som får var inne på biblioteket samtidigt. När besökare kommer till biblioteket möts de av en skärm som signalerar grönt eller rött. Är det grönt är man välkommen in, är det rött innebär det att det är fullt. Då får man vänta tills det blir grönt eller komma tillbaka senare. Syftet med begränsningen är att undvika trängsel och besökstoppar i lokalerna.

Särskilda regler på barnavdelningarna

På barnavdelningarna Kanini och Balagan införs särskilda begränsningar. Bara ett begränsat antal besökare får vara inne på avdelningarna samtidigt. Besökare uppmanas också att utföra sitt ärende snabbt och stanna i max 30 minuter.

Pausade förseningsavgifterna

Tidigare under pandemin har förseningsavgifterna på medier tagits bort, för att sedan återinföras. Nu stoppas återigen förseningsavgifterna på alla folkbibliotek i Malmö. Anledningen är att minska besöken. Den som vill lämna sina böcker utan att gå in kan använda bokinkastet på Stadsbiblioteket, som finns till vänster om entrén vid Regementsgatan.

Alla begränsningar och pausade förseningsavgifter gäller 14 januari–11 februari.