$left
$middle

Från vänster: Claudia Durastanti, Judith Schalansky, Fernanda Melchor Nina Wähä och Clara Törnvall

Författarscenen i vår – sex författare från fem länder

Onsdag 19 januari drar vårsäsongen av Författarscenen på Stadsbiblioteket igång. Först ut är Clara Törnvall aktuell med boken ”Autisterna – om kvinnor på spektrat”. Under våren gästar även Nina Wähä, Fernanda Melchor, Judith Schalanskyoch Claudia Durastanti. 

Säsongspremiär med Clara Törnvall

Författarscenen bjuder in till ett program med sex författare från fem olika länder. Onsdag 19 januari startar programmet när Clara Törnvall samtalar med Elisabeth Hjorth om sin bok ”Autisterna – om kvinnor på spektrat”. I boken undersöker Törnvall hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge? Samtalet med Törnvall sänds även live via Stadsbibliotekets Facebook.

Program Författarscenen våren 2022

  • 19 januari: Clara Törnvall i samtal med Elisabeth Hjorth
  • 23 februari: Nina Wähä i samtal med Kristina Lindquist
  • 14 mars: Fernanda Melchor i samtal med Andreas Norman
  • 24 mars: Judith Schalansky i samtal med Mats Almegård
  • 7 april: Om Birgitta Trotzig: Jenny Tunedal, Anneli Jordahl och Jonas Brun
  • 20 april: Claudia Durastanti i samtal med Ida Linde

Alla samtal börjar klockan 19.00. Författarscenen följer gällande restriktioner. Tills vidare krävs vaccinationsbevis och legitimation för att komma in.

Gles möblering och gällande restriktioner

Författarscenen anpassar sig efter de restriktioner som gäller. Stadsbiblioteket stänger klockan 18.00 och 18.30 öppnas dörrarna på nytt för insläpp till Författarscenen. Det kommer att vara gles möblering med avstånd enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det kommer även att krävas vaccinationsbevis och legitimation för att komma in. Antalet platser är begränsat. Ingen förbokning av platser finns för första samtalet, men det kan bli aktuellt under våren.

Patriarkalt våld, hyllning till berättandet och Birgitta Trotzig

Under våren gästas scenen av internationella författare från fem olika länder. Bland annat pratar mexikanska Fernanda Melchor om patriarkalt våld och att göra fiktion av verkliga förebilder.

Från Tyskland gästar Judith Schalansky 24 mars och från Italien Claudia Durastanti 20 april. Schalansky är sedan hon först kom ut på svenska med ”Atlas över avlägsna öar” en av de mest förunderliga författarna som går att läsa idag. Förra året utkom ”Förteckning över några förluster”, om minnen och den politiska betydelsen av omtolkningar av det förflutna. Durastanti introduceras i vår på svenska med romanen ”Främlingar jag känner” som verkligen är en hyllning till berättandet.

Författarscenen gästas i vår också av Nina Wähä, som efter prisade ”Testamente” är aktuell med romanen ”Babetta”. I samarbete med Malmö Opera och deras uppsättning ”Systrar” blir det också ett program med Jenny Tunedal, Jonas Brun och Anneli Jordahl om Birgitta Trotzigs författarskap.