$left
$middle

Gemenskapen i arbetslaget är en av de viktigaste anledningarna till att Talib Al-Zanabi och Khalid Salman trivs med jobbet som grönytearbetare, här med kollegan Jonas Persson i mitten. Lekplatsen i Remonthagen är en av 35 stycken som Talibs och Khalids grupp har hand om i området Jägersro-Husie. Den här dagen röjs bland annat kanten av ett buskage, som har växt in över grusgången runt lekplatsen. Foto: Urszula Striner

Jobba ute – ett lyft för Khalid och Talib

Khalid Salman och Talib Al-Zanabi hade båda varit arbetslösa en tid när de fick frågan: vill ni jobba med att sköta om grönytor och lekplatser i stan?
Nu är de i full gång i sitt nya yrke.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Förmiddagssolen strålar men det är rätt kallt ändå, denna torsdag i ett litet grönområde mitt i Jägersro Villastad. Här, ett stenkast från den stora travbanan, finns en lekplats och precis som Malmös alla andra lekplatser behöver den ses om då och då. Därför kommer två bilar från Malmö stad kommunteknik hit i dag. Ur den ena kliver Khalid Salman och Talib Al-Zanabi. För dem innebär just denna lekplats ett kärt återseende.

– Vi jobbade vår första vecka här i somras. Då kunde vi inte mycket! Utbildningen vi gick var väl bra, men jag behöver inte veta vad 150 växter heter på latin för att göra ett bra jobb här. Jag behöver kunna det praktiska, och det lärde vi oss först när vi kom ut, säger Talib Al-Zanabi.

– ”Bara fråga! Fråga och fråga, känn dig inte dum!” Det sa de andra i arbetslaget till oss. Vi har lärt oss av de som har erfarenhet. Nu leder jag praktikanter själv! De säger att jag är tuff men snäll, säger Khalid Salman och skrattar.

65 arbetslösa blev grönytearbetare

Khalid Salman och Talib Al-Zanabi är två av totalt 65 Malmöbor, arbetslösa och med någon form av försörjningsstöd, som det senaste året har fått jobb som grönytearbetare hos Malmö stad efter ett halvårs utbildning och praktik. De arbetar med skötsel, drift och underhåll av alla grönområden i staden, inklusive lekplatser och planteringar av olika slag. Röja, klippa och beskära träd och buskar. Rensa ogräs, kantskära gräsmattor, tömma papperskorgar, plantera nya träd och växter med mera.

– Det är olika jobb varje dag, det är en stor fördel, men en sak är säker, det finns alltid något att göra. Vår grupp är fantastisk, vi planerar och jobbar, vi kommer bra överens och vi har roligt tillsammans, säger Talib Al-Zanabi.

Kroppen och huvudet mår bättre

Faktum är att han och Khalid Salman har varit jobbarkompisar tidigare. De har båda arbetat som kockar och för en del år sedan stod de i samma restaurangkök. Ingen av dem saknar sitt tidigare yrke.

– Köket är en instängd miljö med mycket stress. Att jobba som vi gör nu, ute i naturen, är mycket skönare. Både kroppen och huvudet mår bättre.

– Jag kommer från Palestina och innan utbildningen till det här jobbet kunde jag namnet på tre, fyra träd eller blommor på svenska. Nu kan jag hur många som helst och på latin med, och jag vet hur man tar hand om dem, säger Khalid Salman.

– Många säger att ”nej, jag vill inte jobba utomhus, det är kallt, det regnar …” Men vi har ju bra kläder och man blir varm när man jobbar! Efter en kvart igång tar jag av mig jackan, säger Talib Al-Zanabi.

– I min barndom i Egypten hade min familj en stor trädgård med många olika träd. Jag älskade att vara där som barn och har alltid velat jobba med växter, men det har inte blivit av. Inte förrän nu.

Som grönytearbetare är du säsongsanställd, i regel från april till oktober. Men i Malmö har det funnits jobb att göra även under de mörkare månaderna, och några har fått mer jobb.
Både Khalid Salman och Talib Al-Zanabi jobbade in i december och har börjat igen i februari.

– Det är bara härligt att ha ett jobb igen, och ett jobb jag verkligen trivs med. Jag har fem barn därhemma och det är viktigt för dem att se att pappa är aktiv, det mår de också bra av, säger Talib Al-Zanabi.

Khalid Salman:
– Att jobba påverkar hela livet. Sitter du bara hemma blir du snabbt 10-15 år äldre än vad du är egentligen, och tvärtom – en i vår grupp är 63 år men jobbar och är stark som 35!

sv
sv