$left
$middle

Utdelningscermonin hålls på Rådhuset i Malmö Foto: Bojana Lukac

Malmö stads kulturstipendiater får dela på 650 000 kronor

Nu är det klart vilka som blir kulturstipendiater 2022. Stipendierna delas ut till ett stort antal kulturutövare med koppling till Malmö och Skåne för deras konstnärliga utveckling och värdefulla insatser. Utdelningen sker i Rådhuset den 1 juni klockan 11.00.

— Vi får ett betydligt rikare kulturliv i Malmö med kulturstipendiaterna. Malmö stads kulturstipendier ger dem möjligheten att utvecklas, speciellt de som befinner sig i början av sin konstnärliga bana, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad.

Malmö stads kulturstipendier delas varje år ut till 12 kulturutövare samt ytterligare en till minne av Gunni Johansson. Varje stipendiat får 50 000 kronor att använda för att främja sin utveckling inom det kulturella området.

Stipendierna för konstnärlig utveckling riktas till personer som står i början av sin konstnärliga bana för att främja den enskildes utveckling inom det kulturella området. Stipendierna för värdefulla insatser delas ut till två personer som under lång tid gjort en värdefull insats i Malmös kulturliv. Stipendiet till minne av Gunni Johansson delas ut till en talangfull kulturutövare inom teater/musikteater, dans och klassisk musik.

I år ansökte 123 personer om stipendium för konstnärlig utveckling och till stipendiet för värdefulla insatser har det inkommit nomineringar av 5 personer. Stipendiet till minne av Gunni Johansson är inte sökbart, utan urval sker i samband med ordinarie fördelning av Malmö stads kulturstipendier. Precis som tidigare år dominerar områdena bildkonst och musik bland de sökande.

Följande kulturutövare har fått stipendium för konstnärlig utveckling:

Dag Kewenter Konstnär, utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han utforskar estetiska processer och möjligheterna att med olika material hantera sociala och politiska fenomen.

Stipendiet ska användas för att fördjupa arbetet med Dwellings, ett utställningsprojekt som undersöker och aktiverar utrymmen i det anrika bostadshuset Malmgården i Malmö.

Maria Jacobson Konstnär, utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Maria undersöker gränslandet mellan abstrakta former och symboler i en semiotisk kontext. I sina skulpturala installationer bearbetar hon det mänskliga sättet att se och ordna vår omvärld och hur vi söker likheter, funktioner och betydelser.

Med ett stipendium vill hon experimentera med nya material och
tekniker.

Anna Gudmundsdottir Industridesigner, utbildad vid Malmö Högskola och Lunds universitet. Anna driver Malmö Upcycling Service som är ett designkollektiv. Med produkter från återvunnet material utforskar hon gränserna mellan bruksföremål och rent konstnärliga objekt. Ambitionen
är att utveckla rumsliga gestaltningar och att bidra till en cirkulär omställning i större format.

Med stipendiet vill hon starta en plattform som kan sprida goda exempel på hållbar design.

Gilda Naumanen Filmregissör, producent och klippare utbildad vid Skurups, Glokala och Fridhems folkhögskolor. Gilda har efter utbildningen startat filmbolaget Carbs film tillsammans med några andra filmare och har regisserat och producerat flera kortfilmer som visats på filmfestivaler.

Gilda vill använda stipendiet till att färdigställa sin första långa dokumentärfilm, Black Angels.

Alba Mogensen Författare, utbildad vid Skurups och Hällefors folkhögskolor. Alba debuterade 2019 med den delvis självbiografiska Hon den roliga, om Joan vars vardag abrupt avbryts av en tragisk olycka som ställer livet på ända. Texten kretsar kring kroppens minne, hjärnans mekanismer och hur mycket sorg en vänskap tål.

Stipendiet ska användas till att färdigställa hennes nästa roman.

Linnea Lundborg Författare, utbildad vid Albins och Fridhems folkhögskolor. Linnea debuterade 2021 med Skjortorna samt en faktabok om HBTQ, som båda riktar sig till barn och unga. Linneas författarskap kretsar kring sökandet efter identitet och vad som gör oss till dem vi är, med särskilt fokus på den enskilda individens öde och bevekelsegrunder.

Stipendiet ska användas för att färdigställa en ny bok för barn i mellanstadieåldern.

Malin Granroth Serietecknare och illustratör, utbildad vid Kvarnby folkhögskola. 2020 gav hon ut sin första serieroman En klump i magen på Kartago förlag. Malin berättar med ett stilrent och tryggt formspråk om en oväntad graviditet i en tid när den svenska förlossningsvården är i kris.

Hon arbetar just nu med arbetarhistoriska serier och vill använda stipendiet till sitt nya bokprojekt.

Alice Hernqvist Pianist och kompositör, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Alice spelar främst originalmusik, både andras och egen, med ett flertal olika projekt, såsom den hyllade trion Post-sun-vision, utnämnda till Sveriges representant inom plattformen Nordic Jazz Comets. Hennes musik är en form av modern, experimentell jazz med mycket inspiration från modern konstmusik och frijazz, som för genren framåt.

Hon vill använda stipendiet till fördjupning i solopianospel.

Pelle Cassius Lambert Lindsjö Musiker och kompositör, utbildad vid Rytmisk
Musikkonservatorium i Köpenhamn. Pelle har bas som huvudinstrument och frilansar i flera grupper, bland annat Tarabband, CB3 och Lubbe trio. Han är också kompositör, framför allt i sina egna projekt, som Cassius Lambert Orchestra.

Stipendiet vill han främst använda för att komponera och för att utveckla framtida samarbeten.

Diego Ocejo Muñoz Musiker, som började producera musik vid 15 års ålder i Madrid, och senare utbildat sig inom konst. Diego arbetar främst med experimentell elektronisk dansmusik men även med ambient och ljud-skulpterande material, inspirerat av den katolska kulturen i Spanien. Idag producerar Munoz musik under sitt alias Dip Shim. Stipendiet vill han främst
använda för ett projekt som utforskar sambandet mellan religion, kultur och teknologi.

Följande kulturutövare har fått kulturstipendier för värdefulla insatser:

Liv Strömquist En av Sveriges största serietecknare och kulturpersonligheter. Med verk som Einsteins fru, Prins Charles känsla, Kunskapens frukt, Uppgång och fall och Den rödaste rosen slår ut utmärker hon sig som satiriker och konstnär. Ett flertal verk är dramatiserade, bland annat har Malmö Stadsteater presenterat flera uppmärksammade uppsättningar. Hennes arbete är flerfaldigt prisbelönat, översatt till nästan tjugo språk och hon är också en uppskattad poddare.

Pelle Öhlund Regissör, dramatiker och skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har startat och drivit två fria grupper i Malmö, Unga konstnärliga teatern och Varietéteatern Barbès. Med sin egensinniga och bildstarka regi och ofta drastiska humor har Pelle skapat magiska ögonblick inom scenkonsten under lång tid. Han har varit verksam på teatrar runtom i Sverige och är sedan 2020 konstnärlig ledare på Moomsteatern i Malmö.

Följande kulturutövare har fått kulturstipendium till minne av Gunni Johansson:

Agata Tucholka Musiker, utbildad vid musikhögskolorna i Poznan och Malmö samt Hartt School of Music and Drama i USA. Agata är en klassiskt skolad flöjtist som rör sig i gränslandet mellan klassisk och nutida konstmusik. Även klassiska inslag inom populärmusik och musikal står på repertoaren. Agata är en av huvudmedlemmarna i Ars Nova Ensemble, knuten till föreningen Ars Nova, en viktig aktör inom modern konstmusik i Malmös fria musikliv. Med stipendiet vill Agata utveckla Ars Nova Ensemble samt arbeta med filmmusik med regissören Olga Zubkova från Kazakstan.

Läs mer om Malmö stads kulturstipendier här.


sv
sv