Malmö stad polisanmäler hets mot folkgrupp
Efter påskhelgens koranbränning och efterföljande upplopp i Malmö har Malmö stad gjort en polisanmälan. Syftet är att få prövat juridiskt var gränserna i vår demokrati går
- Vi vill att man gör en juridisk bedömning. Vinsten för oss är att få riktlinjer och ett underlag att förhålla oss till när vi pratar med våra medborgare, säger Thomas Bull, trygghetsutvecklare inom brottsprevention och hatbrott på stadskontoret.
Lördagen den 16 april flyttade polisen en tillståndsgiven manifestation från Landskrona till Malmö. Under manifestationen brände en företrädare för ett danskt parti en koran. I samband med manifestationen bröt upplopp ut – först i Bunkeflostrand där manifestationen ägde rum, och sedan i Rosengård.
Behöver utreda hatbrottsmotiv
Den danske politikern har varit i Malmö och bränt koraner flera gånger tidigare och Malmö stad har även tidigare polisanmält för hets mot folkgrupp.
- Varje situation är unik och vi måste ha en granskning av varje händelse. Vi behöver se helheten och se om det finns ett hatbrottsmotiv här. Det kan handla om val av tider, platser, att linda in koranen i bacon, säger Thomas Bull.
Malmö stad hoppas genom polisanmälan få en bättre tydlighet i var gränserna går när det gäller yttrandefrihet och hatbrott.
- Du pratar med medborgare som är upprörda och kränkta, sen säger jurister att agerandet inte är olagligt, juridiken och människors upplevelse harmonierar inte. Vi behöver veta vad vi har att förhålla oss till så att vi också kan kommunicera det vidare till alla goda krafter som finns i vår stad, säger Thomas Bull.