$left
$middle

Storsilkeshönsen har fått namnen Lucy, Sotis, Pandora, Chilera, och Fluff.

Äldreboendets höns lugnar och väcker gamla minnen till liv

På äldreboendet Trevnaden kommer snart höns att ströva fritt i trädgården. Boendet har nämligen nyss köpt in fem storsilkeshöns som nu bor in sig i ett stort hönshus som den ideella föreningen Växtvärket har hjälpt till att bygga.

– Det har varit så uppskattat av de boende och även anhöriga! Just nu är det mycket aktivitet runt hönshuset - vi sitter hos hönsen, visar upp dem och pratar om dem. Det blir en helhetsupplevelse. Gamla minnen kommer upp hos många, eftersom de har haft höns som barn, säger Viktoria Ehrs, sektionschef på Trevnaden.

Parallellt arbetar boendet med en större upprustning av trädgården, med bland annat ny växtlighet, renovering av uteplatser och ett utegym. Utevistelse är ett fokusområde för boendet och hönsen blir en del av det.

– Utevistelse, rörelse, djur och natur kan vara lugnande för de med demenssjukdom. Nu är det lättare att motivera de boende att gå ut i trädgården, men de kan även se hönsen från våra balkonger, säger Viktoria Ehrs.

Storsilkeshöns har inte fjädrar utan dun, vilket gör att de ser väldigt klappvänliga ut. Men ännu får man vänta med att gosa med hönsen.

– Vi försöker just nu att vänja hönsen vid kontakt - man får lägga ner lite jobb om man vill ha dem tama. Men de värper ägg dagligen. De har vi tittat och känt på tillsammans, berättar Viktoria Ehrs.

Bakom boendet ligger en förskola. Framöver kommer äldreboendet och förskolan ha ett närmare samarbete och träffas över staket- och generationsgränser för att titta på och prata om hönsen. Även föreningen Växtvärket kommer att ta dit olika grupper av barn från Sofielund. Till dess har både de äldre och barnen fått lämna in namnförslag på hönsen, och igår fick de sina officiella namn: Lucy, Sotis, Pandora, Chilera, och kanske allra mest passande - Fluff.

En hand rör vid ett ägg.

Tillsammans har personalen och de äldre tittat och känt på äggen.

sv
sv