$left
$middle

Några av fotona som visas i utställningen "Alla är vi nakna" på Stadsbiblioteket.

Alla är vi nakna – en utställning på Stadsbiblioteket

Fotoutställningen "Alla är vi nakna" ställs ut på Stadsbiblioteket och visar 18 personer – både påklädda och avklädda. I en intervju berättar fotografen, Andreas Paulsson, om sina tankar bakom utställningen, responsen han har fått, vandaliseringen och varför han själv för första gången valt att vara med i en egen utställning.

Vad är dina tankar bakom utställningen?

– Tanken bakom utställningen kom till mycket av nyfikenheten om vilka vi alla är som personer, vad vi signalerar utåt med kläder, accessoarer med mera och vilka vi är där bakom dessa lager, samt vilket förhållningssätt vi alla har till våra kroppar och vad vi läser av kroppar, både med och utan kläder, och hur vi spontant uppfattar en person. Och med det ville jag fördjupa mig med intervjuer för att komma ett lager till under ytan. Även kroppen är ett lager.

Vad har du fått för respons så här långt?

– Det har varit blandad respons, från någon som fnittrat till, till att utställningen har vandaliserats. Så obemärkt har den inte gått förbi. Den finaste respons som jag har fått berättat för mig är när en familj såg utställningen på Malmö Live under World Pride. Två föräldrar och två barn gick från modell till modell och förklarade att vi alla ser olika ut, hen ser så ut och hen ser så ut, och vilket förhållningssätt de har till sina kroppar och vilka de är och hur de tänker. Som ett pedagogiskt material om hur vi alla är olika men också så lika, vilket värmde mig om hjärtat.

Rollups med bilder på påklädda och avklädda människor.

Utställningen är uppställd på olika ställen i biblioteket, bland annat i Slottet på våning 2.

Vandaliseringen, vad känner du inför den?

– Att utställningen har vandaliserats känns trist och obehagligt, både att någon tagit med något vasst in på Malmö stadsbibliotek men också att någon blivit så upprörd över en naken kropp som vi alla har. Det som kan komma positivt ut ur detta är att fler får upp ögonen på att något som är naturligt med våra kroppar behöver belysas.

Hur har du hittat medverkande till utställningen?

– Jag har frågat brett både personer som jag känner och har mött genom åren, men också personer jag aldrig pratat med innan. Jag tycker det är lika intressant att fråga någon som säger nej som den som säger ja. För båda personerna får tänka igenom vilket förhållningssätt de har till sin kropp idag och jag tycker det är intressant att höra alla dessa svar.

Bild på fotografen Andreas Paulsson naken.

Fotografen Andreas Paulsson medverkar själv i utställningen.

Du är själv med i utställningen – hur kommer det sig?

– Jag valde att själv vara med i utställningen, för jag ser det inte riktigt som en fotoutställning utan mer som personer som vågar visa sig för andra att berätta om sig själva, och har jag fått andra att vara en del av detta så tyckte jag att då ska jag stå med dem i det. Jag har funderat tidigare på om jag skulle vara en del av mina fotoprojekt, men det var först nu som jag kände att det var rätt, då det inte handlar om foto utan personer.

"Alla är vi nakna" på Stadsbiblioteket

Utställningen "Alla är vi nakna" visas på Stadsbiblioteket till och med 19 juni 2022. Utställningen sker i samarbete med RFSL Rådgivningnen Skåne. Varje person som är med i utställningen är fotograferad framifrån och bakifrån, med och utan kläder, med tillhörande citat från en djupare intervju.

Om fotografen Andreas Paulsson

Andreas Paulsson är fotograf och filmare från Malmö och är en av Sveriges mest etablerade och uppskattade fotografer specialiserad på HBTQIA+. Med över tio års erfarenhet av att jobba med kroppens uttryck i olika utställningar, senast med ”Ur Naturen Sprungen”.

Panelsamtal: Kroppsnormer – följsamhet och motstånd

Den 17 maj klockan 18.00, leder journalisten och tv-producenten Erik Galli ett panelsamtal som avhandlar olika aspekter av kroppsnormer och hur vi som personer har att förhålla oss till dessa i vår samtid.

I panelen sitter Andreas Paulsson, Emma Severinsson, historiker och lektor i modevetenskap vid Lunds universitet och en tredje ännu ej klar person. Samtalet sker på Krut på Malmö stadsbibliotek.