$left
$middle

”Vi vill att fler ska hitta ett sammanhang genom idrotten så som vi själva har gjort”, säger Frida Lundh. Hon och Philip Brooks är två av Malmös parasportguider, som du med någon form av funktionsnedsättning kan boka Foto: Peter Kroon

Guidar till idrottsglädje och gemenskap

Frida Lundh och Philip Brooks upptäckte båda idrotten tidigt i livet – och den glädje och gemenskap som följer med den. Som parasportguider hjälper de barn och ungdomar med funktionsnedsättning att komma igång och hitta just sin väg till ett aktivt liv.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Det är en kort match i all vänskaplighet och de första bollarna är snälla, men snart höjs tempot och när spelet är igång på allvar syns det: att här är två som gjort en och annan pingismatch förut.
Jo, Frida Lundh har tränat och tävlat bordtennis i 15 år och Philip Brooks har både SM-guld och landskamper på meritlistan.

Livskvalitet

De är mycket vana besökare här i hallen hos FIFH, Malmös och hela Europas största parasportklubb.

– När jag ser tillbaka på mitt liv, så här långt, så ser jag hur mycket idrotten har höjt min livskvalitet. Jag hade inte varit samma person, socialt och på många andra sätt, utan den. Alla människor jag lärt känna, alla resor jag gjort … Jag vill hjälpa till att ge andra den chansen också, säger Philip Brooks, som är 27 år.

– Man behöver ju inte bli en paralympier eller tävla på elitnivå, det är gemenskapen och glädjen som idrotten ger som är det viktiga. Alla har rätt till ett aktivt liv, men för många människor med funktionsnedsättning är det mycket långt ifrån en självklarhet, säger Frida Lundh, också hon 27.

Parasportguider

De är två av fem parasportguider i Malmö som finns till hands för att hjälpa barn och unga med funktionsnedsättning att börja idrotta.

– Vanligast är att vi hjälper någon att ta de första stegen. Vi kan visa vilka idrotter, föreningar och aktiviteter som finns – och det är fler än de flesta tror! Vi hjälper till med kontakt och sedan att vara med och stötta när man provar på, berättar Philip Brooks.

Kul i Malmö

Sommarlovet är en utmärkt tid att prova på idrott och lovsatsningen ”Kul i Malmö” har många aktiviteter som är tillgänglighetsanpassade. Då kan man passa på att boka in en parasportguide som är med.

– När vi är på plats vågar fler barn prova på, och vi kan också visa barn utan funktionsnedsättning att parasporten inte bara är en egen värld: vi kan vara med på mycket fast på våra villkor, säger Frida Lundh.

Idrottsfesten för precis alla

16–19 juni är Malmö värd för Special Olympics Games 2022 – Sveriges största tävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.

Mer än tusen deltagare ställer upp och alla Malmöbor är välkomna att följa glädjen och spänningen på plats.
Stadionområdet blir navet under denna fyra dagar långa idrottsfest. Här arrangeras tävlingarna i 9 av 13 grenar: basket, bordtennis, bowling, handboll, fotboll, friidrott, innebandy, judo och styrkelyft.

Träffa idrottsstjärnor

– Allt är gratis att titta på och kring tävlingarna har vi många olika aktiviteter för hela familjen ute på Stadiontorget, berättar Camilla Friberg Ekelund på fritidsförvaltningen.
– Du kan bland annat prova på olika idrotter och träffa idrottsstjärnor på plats.

Invigning med artister

Spelen börjar med en stor invigningsfest inne på Isstadion med flera artister som uppträder. Invigningen är gratis även den, men biljett behövs.
De övriga idrottsgrenarna under Special Olympics Games är dressyr, golf, simning och tennis.
Dessa tävlingar äger rum på Malmö Ridklubb, Malmö-Burlöv Golfklubb, Simhallsbadet och Hyllie Sportcenter.

Läs mer på: specialolympics.se

sv
sv