$left
$middle

Vi hägnar in naverlönnen

Nu hägnar vi in naverlönnen i slottsparken i Torup. Den behöver nämligen lite extra skydd eftersom den är väldigt unik, och ingår i ett spännande projekt.

Tillsammans med Svedala kommun och en konsultfirma är Malmö stad nämligen engagerade i ett projekt om den sällsynta naverlönnen, som bara finns vild i Svedala kommun (där Torup ligger). I slottsparken växer ett flertal individer. Konsulterna ska ta fram en bevarandeplan för naverlönn, med särskilt fokus på bestånden i Torups slottspark och på Silversborgs gård. Slutmålet är att stärka populationen av naverlönnar genom att välja ut individer från Torup och Silversborg som i framtiden kan förökas och planteras i Svedala.

– I slottsparken har vi Sveriges till omfånget största naverlönn. Detta är förmodligen ett av de två träd som slottsfrun Henriette Coyet fick testamenterade 1916 efter en före detta förvaltare vid slottet. I dag är det ett högt älskat klätterträd, som också visat sig ha identisk genetik med det vilda beståndet. Naverlönnsprojektet känns såklart otroligt spännande, säger Anna-Lena Johansson, slottsträdgårdsmästare i Torup.