$left
$middle

De fem storsilkeshönsen i Trevnadens nya hönsgård är särskilt utvalda för sin duniga och klappvänliga fjäderdräkt. Att uppleva med beröring kan vara värdefullt för den som inte längre ser eller hör så bra. Foto: Urszula Striner

Glädjen att få klappa en dunig storsilkeshöna

Duniga höns, gröna rum och trädgårdsträffar är nya och mycket uppskattade inslag i tillvaron för de äldre på Trevnadens gruppboende i Sofielund.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

De träffas ett par gånger i veckan och ser ut att trivas tillsammans, Lucy och Gunvor.
– Vad mjuk du är min vän. Jag är ju uppväxt i stan och inte van vid sådana här små djur, men åh vad jag tycker om dig, säger Gunvor och klappar Lucy försiktigt.

Lucy är en av fem storsilkehöns som sedan några månader finns på Trevnadens gruppboende för brukare med demenssjukdom. Gunvor är en av de 46 brukarna, en äldre kvinna med långt framskriden alzheimers sjukdom.

– Det är så fint här i trädgården. Men jag ska ju tillbaka till jobbet sen förstås.

För så är det med alzheimers, minnet försvinner, tids- och verklighetsuppfattningen försämras allt mer.

Beröring och dofter

– Vi jobbar med de minnen och sinnen vi har tillgång till, och utmaningen är att stimulera dem hos våra brukare. Den som ser eller hör dåligt kan uppleva genom beröring eller dofter i stället, som att klappa en höna eller gnugga en kvist lavendel. Plötsligt lyser det till i ögonen på någon som annars är inåtvänd, och hen minns farmors trädgård eller doftpåsarna i linneskåpet.

Det säger Maria Lindberg, naturpedagog som tre gånger i veckan håller trädgårdsträffar för de boende. Det senaste halvåret har hon också hjälpt till att utveckla Trevnadens utemiljöer.

"Det är fint att se hur våra brukare lever upp av att vara ute här i trädgården. Även vi som jobbar här är glada att kunna vara ute mer", säger Muna Halayal och får medhåll av Niserin Khaled. Naturpedagog Maria Lindberg håller i trädgårdsträffarna tre gånger i veckan. Foto:Urszula Striner

"Det är fint att se hur våra brukare lever upp av att vara ute här i trädgården. Även vi som jobbar här är glada att kunna vara ute mer", säger Muna Halayal och får medhåll av Niserin Khaled. Naturpedagog Maria Lindberg håller i trädgårdsträffarna tre gånger i veckan. Foto: Urszula Striner

Hönshuset, en finsk pargunga, cafébord under de stora lummiga träden och en runda med titt-in-lådor, är några av inslagen. I titt-in-lådorna finns ett blad med en kort berättelse eller lite fakta om något, och så ett föremål som kan väcka en stunds tankar och minnen och ge något att prata om.

Högre livskvalitet

– Vi ser tydligt hur våra brukare mår bättre av att vistas mer ute: bättre nattsömn, mer aptit, mindre oro. Bara att gå ett varv eller två i trädgården och få i gång blodcirkulationen gör mycket, och att känna vinden eller solen mot ansiktet. Högre livskvalitet helt enkelt, säger Viktoria Ehrs, en av två sektionschefer på Trevnaden.

Fler upplevelser i trädgården väntar för de boende, och för deras grannar. Under sommaren kommer barn från den intilliggande förskolan på besök och tillsammans med de äldre ska de dekorera de två utegrillarna med mosaik.

Fotnot: Gunvor heter egentligen något annat.

sv
sv